Baka bröd på kolgrillen och lite Grill/BBQ tips

Som de flesta Campare och husbils / husvagnsägare nog redan vet så är Omnia ugnen otroligt användbar.Oavsett om man har gasolugn eller ej så har man stor nytta utav denna fantastiska tingest 🙂
Det finns numera även en ( eller fler ) Facebook grupper med recept och tips på Omnia mat.

Men man kan även använda sin kolgrill till så mycket mer än bara grilla / BBQ.

Baka bröd på Kolgrillen är enkelt. Här kommer lite tips och recept.

BRÖD

Överraska med ett nybakt bröd från grillen.
Ta ditt favoritrecept på bröd eller utgå från pizzareceptet nedan och blanda i ett par teskedar örter, t ex rosmarin och oregano.
Forma till små tekakor eller pitabröd och pensla med lite olivolja.Grilla under lock först på direkt värme, vänd efter 2–3 minuter och grilla sedan på indirekt värme 3–4 minuter tills de är färdiga. 

PIZZA GRUNDRECEPT 4 portioner
DEG
¼ pkt jäst
2,5 dl vatten
0,5 tsk salt
2 msk olivolja
6 dl vetemjöl special 

SÅS
1 dl tomatpuré
2 msk olivolja
0,5 dl vatten
1 påse Santa Maria BBQ Rub Herbs
300 g riven ost+ ditt val av fyllning 

GÖR SÅ HÄR
Lös jästen i ljummet vatten i en bunke, tillsätt salt, olja och mjöl.
Kör i matberedare eller knåda för hand i ca 10 minuter tills degen är smidig.
Forma till fyra bollar.
Du kan nu göra pizzorna direkt, men låt hellre degbollarna ligga svalt och dragfritt under duk tills det är dags att kavla ut.
Degen kan förberedas flera timmar i förväg.
Blanda tomatpuré, olivolja, vatten och BBQ Rub Herbs till en tomatsås.
Kavla ut degen till fyra pizzor.
Lägg dem direkt på grillen på medelstark värme.
Lägg över locket och grilla i 2–3 minuter tills undersidan fått färg.
Platta till pizzorna om de har rest sig och vänd på dem.
Bred på tomatsås samt ost och ditt val av fyllning.
Grädda under lock ytterligare ca 4 minuter eller tills osten smält. 
Servera genast!

Lite grill tips: 

EN GRILL MED LOCK ÄR ETT MÅSTE
Med locket skapar du en kontrollerad grill­miljö och jämn värme.
Satsa också på en grill som har termometer i locket så vet du exakt hur det står till därinne.
Undvik att lyfta locket i onödan så sparar du både värme och de aromatiska grill ångorna.
På en kolgrill reglerar du dessutom temperaturen ENBART med ventilen under grillen – ventilen i locket ska alltid vara fullt öppen.
Annars får du dåligt drag och risken är stor att du dödar glöden helt. 

DIGITAL STEKTERMOMETER
Skaffa en digital stektermometer.
Du ser den exakta kött temperaturen utan att behöva lyfta på locket.
Det finns en uppsjö med bra termometrar i handeln – med sladd, trådlösa samt modeller som kopplas till din smartphone. 

LÅNGA REDSKAP I METALL
De tål värmen, och längden gör att du slipper bränna sönder knogarna fullständigt när du vänder på kycklingvingarna. 

PIZZASTEN Att baka bröd och pizza på grillen är löjligt gott. Med hjälp av en pizza sten får du jämnare värme och mer kontroll. Och stenen behöver inte vara dyr.
Åk till närmaste byggvaruhus och köp en tjock, platt natur sten. Den kostar ofta under hundralappen och gör jobbet bra. Men det går även att baka utan sten. 

SOLITT GALLER

Tunna grillgaller i t ex bockad plåt har dåliga värme egenskaper
Satsa istället på ett galler i solitt stål. Ju tjockare gods desto bättre.
Gallret håller värmen även när du lagt på köttbiten och ger fina grillränder. 

GRILLPLANKA
Skaffa en tjock bräda i obehandlad ek, cederträ eller fruktträ.
Lägg på en stor lax- eller köttbit.
Kött bör för grillas för fin grillyta innan det läggs på plankan.
Krydda efter smak. Lägg brädan direkt på gallret ovanför glöden.
Stäng locket. Ja, brädan kommer att bli bränd undertill, men den går att använda flera gånger ändå. Smaken som träet tillför är magisk. 

DIREKT GRILLNING
Råvarorna placeras direkt ovanför glöd­bädden/gasbrännarna. Metoden används för normaltjocka till tunnare köttskivor, hamburgare, fisk & skaldjur och liknande. 

INDIREKT GRILLNING

Råvarorna ligger inte direkt ovanför glödbädden/brännarna. Metoden lämpar sig för stora köttstycken, hel kyckling och andra råvaror som kräver längre tillagning. Men oavsett grillmetod – ha ALLTID en glödfri zon på grillen.Där lägger du undan maten om det börjar brinna eller om du bara vill underhållsvärma det du grillat. Zonen gör din grillning betydligt mer stressfri och behaglig. 

TÄNDMETODER!!

Undvikd tändvätska, det är en helt onödig och smutsig metod.
Det finns så många andra bra varianter idag.
Skorstenstädaren, eltändare, varmluftständare (bra om du har bråttom, tändkuber, braständare, tändpapper…
Testa alla. Hitta din favorit.
Men som sagt, strunta i tandvätskan och andra paraffinbaserade produkter för smakens och miljöns skull. 

KOL ELLER BRIKETTER???

Kol har en intensiv och kortare brinntid.
Används till råvaror som kan grillas fort, t ex tunnare köttskivor, fisk och färdiga korvar. 
Briketter brinner länge.
De används när du ska grilla indirekt eller för råvaror som behöver längre tillagningstid.
Bra för t ex kyckling, hel entrecôte eller karré, revben mm.
Köp SIS- och FSC-märkt kol för miljöns skull, och gärna närproducerat om du kan.

Har du någonsin tänkt på att din grill kunde vara den bästa ugnen du inte visste att du hade? Idag har vi utforskat allt från brödbak på kolgrillen till hemligheterna bakom den perfekta grillpizzan. Och visst, en Omnia-ugn kan göra underverk, men med rätt tips kan din grill göra precis lika mycket magi – kanske till och med mer!

Nu är det din tur! Vilka är dina bästa grilltips och trix?
Har du ett hemligt recept som får grannarna att titta över staketet i avund?
Eller kanske en fråga om hur du kan ta dina grillkunskaper till nästa nivå?
Dela med dig i kommentarsfältet nedan!
Och glöm inte att gilla och dela inlägget om du tyckte att dessa tips
gav dig nya idéer till sommarens grillkvällar.
Tillsammans gör vi grillningen till en konstform!

Vilket recept blir du först att testa? Brödet eller pizzan? Eller kanske båda?
Kommentera, gilla, och dela – låt oss skapa en gemenskap av grillmästare!

//Jonas

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights