Luftig och läcker – Laga Morotskaka smidigt i Airfryer!
Airfryer:
Morotskaka
Morotskakan är en bakverk som görs av rivna morötter och kryddor, och den kan enkelt tillagas i en airfryer.
Till smeten behövs morötter, socker, ägg, olja och vaniljextrakt som blandas med vetemjöl, ev. kryddor och valnötter.
När smeten är färdig hälls den i en bakform och tillagas i airfryer tills kakan är genomgräddad.
När kakan svalnat kan den sedan dekoreras med cream cheese frosting, se längst ner.
Du kan välja olika typer av format.
Jag använder oftast Silikon, men även “vanliga” i plåt.
Du behöver:
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kardemumma
En nypa salt
2 dl riven morot
1 dl strösocker
1 dl ljusbrunt farinsocker
2 ägg
1 dl solrosolja
1 tsk vaniljextrakt
1 dl valnötter (valfritt), hackade
Cream cheese frosting Se längre ner. (frosting med färskost) för att dekorera (valfritt)
Först ska du förvärma din airfryer till 160 grader Celsius.
Förvärmning behövs oftast inte men när man bakar kakor och annat med smet , så kan det vara till hjälp.
I en skål blandar du vetemjöl, bakpulver, kanel, ingefära, kardemumma och salt, och i en annan skål vispar du samman rivna morötter, strösocker, farinsocker, ägg, solrosolja och vaniljextrakt.
Därefter tillsätter du de torra ingredienserna till morotsblandningen och rör om. Om du vill kan du även tillsätta hackade valnötter.
Smeten hälls sedan i en smord och mjölad bakform som passar i airfryern och tillagas sedan i cirka 25-30 minuter tills tandpetaren som sätts in i kakan kommer ut ren.
Efter att kakan svalnat helt kan den dekoreras med cream cheese frosting.
För frosting kan du vispa samman färskost, smör, florsocker och vaniljextrakt tills det blir en slät och krämig frosting.
Kakan skärs upp i bitar och serveras sedan som den är eller med frosting på toppen.
Håll koll på kakan under tillagningen då tillagningstiden kan variera beroende på airfryer-modell.
Njut av din läckra morotskaka!
Cream cheese frosting
Du behöver:60 g smör, rumsvarmt
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft, färskpressad
100 g färskost
några droppar valfri karamellfärg
Gör så här:
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
Vispa i cream cheese.
Färga din cream cheese frosting i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
Bred eller spritsa frosting på cupcakes eller muffins och garnera med strössel eller blommor.
Lämna gärna en kommentar