Guide till Tillstånd för Metallsökare: Ansök Enkelt och Upptäck Regelverket för Sverige och Utomlands

Vill du använda en metallsökare? Då behöver du först ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen. Även om du så bara vill söka på din egen villatomt.

Det är egentligen inga svårigheter. Kan dock ta lite tid att få, så man skall vara ute i god tid.Som ändamål, varför du vill använda och medföra metallsökare , brukar jag ange ” sökande av sentida föremål”

Länsstyrelsen har bra information på sin sida. Mer information Länsstyrelsen Västra Götaland.

Det är egentligen bara at följa deras anvisningar.

Om du tänker söka på strand/badplats så finns det en liten “gräddfil”

Länsstyrelsen har tagit fram kartor , Det finns 46 utpekade strandområden/badplatser i dessa kartor som är indelade i delområden ( i Västra Götaland ) Ansökningsavgiften är densamma 870kr / Områden
MEN det är en form av Förenklad Snabbansökan , Där kartor och områden redan finns klara, och handläggningstiden är snabbare

Ansökan för dessa strandområden sker på en särskild blankett. Handläggning av ärendet påbörjas inte innan avgiften kommit in till länsstyrelsen.

En ansökan om tillstånd att använda och medföra metallsökare
ska innehålla följande uppgifter:

  1. Ditt ändamål, varför du vill använda och medföra metallsökare samt hur sökandet ska genomföras,
  2. Personnummer eller motsvarande identitetsuppgifter eller organisationsnummer och kontaktuppgifter till den person som tillståndet ska gälla för.
  3. Under vilken period du vill använda och medföra metallsökaren.
  4. Det geografiska område där du vill använda och medföra metallsökaren, med områdets begränsning markerad på bifogad karta i tillräckligt stor skala, gärna 1:10 000
  5. Kontaktuppgifter till fastighetsägaren
  6. Skriftligt samtycke från fastighetsägaren om ändamålet inte omfattas av allemansrätten.

Det är lite annorlunda om man vill söka utomlands.

Olika länder har olika regler.Men i många fall så räcker det med att du har tillstånd från markägaren.
Men det kan vara väldigt olika , så kontrollera noga med det landet du tänker söka i.
Var noga med att ha alla överenskommelser med respektive myndighet utskrivet. Och ha det med dig när du söker..

Hur jag söker tillstånd i andra länder.

Som ni ser på bilden högst upp på sidan, så är jag kanske lite “speciell”.
Brukar välja brevpapper noga , och kuvert. Lägger ner ganska mycket omsorg på dessa ansökningar.JA , jag skriver dessa ansökningar för hand, med Reservoarpenna och kuvert med lack sigill.

Gammalmodigt ?  Kanske men den tjänsteman eller kanske borgmästaren i den stad / område du vill ha tillstånd. Hen kommer garanterat att ta ditt brev på allvar.

Skriver lite bakgrund om min hobby och hur jag tänk bedriva mitt sökande i “hans” område.

Förklarar att hen är välkommen att följa med och se hur det går, se vilka “fynd” som jag gör. 
Förklarar även att jag gärna ser ett samarbete med den lokala polisen. Dels för det är bra att dom vet om att jag smyger om kring på stränderna och varför. Och dels för att få hjälp med att identifiera ägare till ev upphittade föremål, och inte sällan så kommer någon lokaljournalist att nappa också.


Förklarar också att allt skräp som hittas tas självklart omhand och slängs på avsedd plats.
Och att alla “grävda hål” återställs.

Brukar få väldigt positiva svar på mina förfrågningar.

Resa med din metalldetektor.

När man reser utomlands brukar man oftast åka med flygplan. Det är viktigt att man känner till de regler och förordningar som gäller för flygresenärer. När man går igenom metalldetektorerna på flygplatsen, finns det vissa riktlinjer man bör följa för att skydda sig själv, andra passagerare och din metalldetektor. Om man ska resa utomlands för att söka efter gömd skatt med metalldetektorn, måste man lära sig hur man ska ta den med sig på resan.

  1. Det är bra att kontakta flygbolaget i förväg och fråga om deras regler gällande metalldetektorer på flygplan. Även om de flesta bolag tillåter det, särskilt om det är en mindre hobby-detektor, är det bättre att vara säker och undvika risken att behöva lämna den vid säkerhetskontrollen.
  2. Om du planerar att resa med flera värdefulla metalldetektorer är det en god idé att köpa en reseförsäkring. På så sätt skyddar du dig själv om det skulle hända att du förlorar dem, eftersom försäkringen kommer att betala ut ersättning för deras värde.
  3. Om du har en metalldetektor är det viktigt att du förvarar den på rätt sätt när du reser. För att skydda den från skador bör du köpa en hård väska som passar din metalldetektor. På detta sätt minimerar du utrymmet inuti väskan för att förhindra att den rör sig runt. Om du inte har en hård väska kan du placera din metalldetektor i mitten av din resväska och omge den med mjuka föremål som kläder eller bubbelplast för att skydda den. Det är viktigt att du kan ta bort metalldetektorn snabbt vid säkerhetskontrollen om det behövs.
  4. Du bör försöka hitta en metallbox eller en resväska med lås som du kan använda tillsammans med din metalldetektor för att skydda den. Det är viktigt att du har nyckeln till låset tillgänglig när du går igenom säkerhetskontrollen. Genom att göra detta kan du förhindra att någon stjäl din metalldetektor eller att den går sönder under transporten.
  5. För att säkerställa att din metalldetektor inte blir ett problem så bör du kontrollera att den är inkluderad i ditt incheckade bagage och undvika att bära den in i planet som handbagage.

Hoppas du fann den här guiden hjälpsam! Om du planerar att ge dig ut på skattjakt med din metalldetektor, varför inte dela med dig av dina erfarenheter? Tryck på gilla-knappen, kommentera dina tankar eller frågor, och dela gärna detta inlägg med andra likasinnade skattletare. Och glöm inte, om du vill ha fler tips och råd om hur du navigerar i världen av metalldetektering, prenumerera på bloggen! Din prenumeration säkerställer att du inte missar något av våra framtida inlägg, fyllda med mer information, spännande upptäckter och all den hjälp du behöver för dina äventyr. Tack för att du läser, och lycka till med din nästa skattjakt!

//Jonas

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights