Frasiga Kanelbullar – Airfryer Äventyret!
Tänk dig en kanelbulle. Nej, inte vilken kanelbulle som helst, utan en som bokstavligen
sjunger av frasighet och värme direkt ur… en airfryer. Ja, du hörde rätt.
Vem behöver en ugn när du kan revolutionera din fikastund med en gadget som lovar gyllene,
lockande, perfekt frasiga bullar på mindre tid än det tar att argumentera
om den optimala konsistensen på en bulle?
I det svenska fika riket, där kanelbullar tronar som odiskutabla härskare, introducerar vi nu ett nytt kapitel: Airfryer-eran. Sedan 1920-talet har dessa kryddiga spiraler av lycka varit en stående kompanjon till kaffet, men aldrig förr har de fått chansen att uppleva en sådan krispig förvandling.
Den 4 oktober, känt som kanelbullens högtidsdag, har vi traditionellt hyllat denna bakverk ikon genom att fylla ugnar och caféer med dess doft. Men vad sägs om att vi tar det ett steg längre? Vad sägs om att göra varje dag till en potentiell kanelbullens dag med hjälp av din airfryer?
Förvisso, tanken på att använda en airfryer istället för den traditionella ugnen kan väcka skeptiska blickar. Men låt mig förklara varför detta inte bara är ett experiment, utan en revolution. Airfryern erbjuder inte bara en snabbare väg till fikabrödets hjärta genom en oslagbar frasighet utan även en ny dimension av bekvämlighet och en lekfull nystart för kanelbulle traditionen.
Så, hur står sig en airfryer-kanelbulle mot dess ugnsbakade motsvarighet? Den stora skillnaden ligger i skorpan – en dröm för den som älskar kontrasten mellan mjukt och krispigt. Och frågan vi alla ställer oss: “Kan man verkligen vänta tills de svalnat?” är mer relevant än någonsin. Med airfryerns magi behöver du inte ens försöka. Den frasiga ytan mot det saftiga inre, kanske till och med ackompanjerat av ett glas iskall mjölk, skapar en smakupplevelse som är värd varje bränd fingertopp.
Så, i Hemingways anda, “Stig framåt modigt in i airfryer-tidsåldern, där varje kanelbulle inte bara är en bulle, utan ett äventyr.” Och kom ihåg, det är inte bara ett bakverk; det är en resa genom tid, tradition, och nu – teknologi. Ta del av denna resa, en kanelbulle i taget.
Du behöver:
Deg
250 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk kardemumma
1 tsk salt
2 dl strösocker
1 kg vetemjöl
Fyllning
150 g smör
2 dl strösocker eller gärna Farinsocker.
5 tsk kanel
Så gör du:
- Använd rumstempererade ingredienser. Ställ fram allting en stund innan du ska baka. Mjölken behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom att degens temperatur kommer att stiga några grader av knådningnen.
- Väg hellre än mät ingredienserna. Bakning är som kemi – ju exaktare mått desto mer perfekta kanelbullar!
- Undvik att jästen och saltet kommer i kontakt med varandra. Saltet är ett stort störningsmoment för jäsningen. Vänta därför med att ha i saltet tills du haft i ca hälften av mjölet.
- Tillsätt inte allt mjöl på en gång. För mycket mjöl ger kompakta och torra bullar. Hellre en lite för kladdig deg än för torr.
- Och smält för all del inte smöret! Använd mjukt rumstempererat smör istället så kommer du inte behöva lika mycket mjöl.
- Snåla inte med smöret! En annan hemlis för riktigt saftiga bullar som smälter i munnen är att inte va rädd för att ha ordentligt med smör i själva fyllningen också.
- Farinsocker i fyllningen. På tal om fyllningen så har jag även i farinsocker för att få en fin färg men också för att det ger en extra härlig smak.
- Knåda länge! Minst 10 minuter med maskin och lite längre för hand. Du vet att degen är färdigknådad genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, går degen inte sönder så har du starka glutentrådar och därmed har du knådad tillräckligt länge!
- Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish. Degen är styvare innan den börjat jäsa och är därför mycket lättare att arbeta med. Fyll och forma bullarna direkt efter knådning och därefter låt dem jäsa i några timmar innan gräddning.
- Frys ojästa färdigknutna bullar. Råkade det bli för mycket deg? Inga problem. Det absolut bästa är att frysa ner färdigformade bullar som inte hunnit jäsas. Då är det bara att plocka fram någon timme innan, ställ på en plåt och låt tina och jäsa innan du penslar och gräddar.
- Låt jäsningen ta tid! Men glöm inte bort dem. Beroende på temperaturen du har hemma så kan det ta allt från 1-3 timmar. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på kanelbullarna och degen ”studsar tillbaka”.
- Ha i lite salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp ägget och gör det mycket lättare att pensla med. Då slipper man klumpar på de färdiggräddade bullarna.
- Pensla med sockerlag när bullarna är klara. Om du inte orkar följa precis alla tipsen så är detta ett måste för att ”stänga in” saftigheten i bullarna. En sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker.
- Fyll airfryer-korgen med bullar i bull formar och baka på 180 grader i 6 minuter.
- Lägg på galler för att svalna under en bak duk.
Tips! För dig som inte orkar baka. Värm frysta köpebullar i din airfryer istället!
Gilla / Dela och kommentera gärna inlägger.
Lämna gärna en kommentar