Pengar: Från Kina till Kokain – En Rolig Resa

Har du någonsin funderat över pengarnas mystiska liv?
Nej, jag pratar inte om de där sorgliga tjugolapparna
som försvinner efter en tur på stan.
Jag pratar om deras galna resa från byteshandel till digitala transaktioner,
från kokainspår till Monopolpengar.
Låt oss dyka ner i den fascinerande och ibland knasiga världen av pengar.
Förbered dig på att bli förvånad, roas och kanske till och med lite rikare på kunskap!


Okej, låt oss börja med att erkänna den obekväma sanningen: de flesta av oss tänker på pengar mer än vad vi tänker på våra ex. Men vem kan klandra oss? Pengar har funnits så länge att de nästan känns som en del av familjen. Och precis som med familjen, finns det alltid några skrämmande historier och konstiga fakta som cirkulerar vid middagsbordet.

För det första, visste du att pengar inte alltid var så tråkiga och pappersaktiga? Långt innan våra sedlar började kämpa med identitetskrisen av att bli digitala, använde vi helt andra saker för att betala. Tänk dig att gå till affären med en kyckling under armen, redo att byta till dig ett nytt par skor. Byteshandel kallades det, mina vänner, och det var tiden då “Jag tar två getter för den där mattan” var en helt normal affärsförhandling.

Nu till något som kanske får dig att tänka två gånger innan du sniffar på dina pengar (vem gör ens det?). Håll i dig – upp till 90 procent av USA:s endollarssedlar innehåller spår av kokain. Det ger ett helt nytt perspektiv på uttrycket “smutsiga pengar”, eller hur? Tänk på det nästa gång du får tillbaka växel i butiken.

Och här kommer en riktig tankeställare: världens första kreditkort skapades på grund av en glömd plånbok. Föreställ dig scenen: en man sitter där på restaurangen, magen kurrar, men plånboken ligger hemma. Lösningen? Skriv en signatur på ett papper och hoppas på det bästa. Och vips, nu slänger vi omkring plastkort som om det inte fanns en morgondag.

Men vänta, det blir bättre. Vet du vad som har mer pengar tryckt än vad som faktiskt finns i riktiga pengar? Monopol. Ja, det stämmer. Det klassiska spelet där du kan köpa gator och hotell har en större “ekonomi” än många småländer. Så nästa gång du går bankrutt i Monopol, kom ihåg att du kanske ändå är rikare än du tror – åtminstone i spelvärlden.

Avslutningsvis, om du någonsin känner dig fattig, kom ihåg detta: Om du har en tiodollarssedel och ingen skuld, är du rikare än 20 procent av amerikanerna. Det är inte så illa, eller hur? Så nästa gång du tittar ned på din lilla sedel, kom ihåg att i vissa kretsar är du redan en höjdare

För länge, länge sedan, typ 1 400 år sedan för att vara exakt, tyckte någon i Kina att det vore praktiskt att inte behöva släpa runt på tunga mynt hela tiden. Voilà, papperspengar föddes! Men det dröjde ända till 960 (kanske tog det så lång tid för dem att hitta en bra skrivare?) innan någon ljusglimt insåg att dessa fancy papperslappar kunde fungera som riktig valuta. Tänk dig att köpa en kamel eller två med en välveckad sedel!

Nu till en riktig knasighet: Det kostar mer att göra en cent än vad den är värd. Ja, du läste rätt. I USA kastar man tydligen pengar i sjön genom att producera centar som kostar 2,4 gånger sitt värde att göra. Så nästa gång du hittar en cent på gatan, tänk på att den är en liten förlust för ekonomin.

När det kommer till lycka, visar det sig att den bästa investeringen du kan göra är att köpa minnen för livet istället för prylar. Vem hade trott att den där resan du spontanköpte till Afrika skulle vara nyckeln till evig lycka, medan de där stövlarna du köpte en gråmulen torsdag bara är… tja, ett par stövlar?

Håll i hatten nu, för här kommer en siffra som får det att snurra: det finns över 70 triljoner dollar i omlopp på vår lilla planet. Det är som om varje person på jorden skulle få en check på 10 000 dollar att leva rullan för. Visst låter det som en dröm?

Och slutligen, det mest kostsamma projektet är inget mindre än ISS – rymdstationen som kostade oss jordbor otroliga 1 350 miljarder svenska kronor att sätta ihop. Och här är grejen, den svävar inte ens på vår himmel längre utan är uppe i rymden och gör rymdsaker. Om det inte är att kasta pengar rakt ut i universum, vad är då?

Glöm inte att gilla, dela och kommentera – din åsikt är värd mer än du tror!

//Jonas

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights