Mystiska Medeltiden: Otroliga Fakta du Trodde Var Sagor

Låt oss dyka ner i historiens skattkista och fiska upp några av de mest knasiga pärlorna från medeltiden
– en epok som sträckte sig över tusen år och innehöll mer drama än en hel säsong av “Game of Thrones”. Ja, mina vänner, jag talar om perioden från år 500 till det ståtliga 1500-talet.
Denna tid i historien är ofta insvept i en dimma av mysterier och fördomar,
likt en medeltida dimma som vägrar lätta.
Men håll i era hattar (eller hjälmar), för jag ska guida er genom en lista med 10 hisnande fakta
som får “Häxorna i Eastwick” att blekna i jämförelse.

Dessa är inte bara ruskigt intressanta utan också så overkligt fascinerande
att man nästan tror att de är hämtade från en annan planet.
Så spänn fast er, dra på er långhandskarna och följ med på en hisnande tidsresa där vi avtäcker sanningarna bakom medeltidens mest oförglömliga ögonblick!

1. Rikard Lejonhjärta blev kraftigt sjuk under ett korståg – slogs på slagfältet från en bår…

Tänk er Rikard Lejonhjärta, en kung med så mycket hjärta och mod att han vägrade lämna ett party… förlåt, jag menar ett slagfält, även när han var sjukare än någon som provat att sjunga “Happy Birthday” under vatten. Året var 1191, och vår hjälte Rikard hade dragit på sig något som definitivt inte stod på menyn under korstågen. Trots detta insisterade han på att fortsätta festen – eh, striden – mot Acre, fast han knappt kunde stå på benen.

Så där låg han, på en bår som den medeltida versionen av en VIP-soffa, omgiven av soldater istället för festprissar. Istället för att vifta med glowsticks, svingade han ett armborst. Och visst, han kunde inte dansa, men han kunde skicka pilar flygande mot Acres försvarare som om det vore konfetti. Han hade till och med en egen skärm att gömma sig bakom – snacka om att ta “skydd” till en ny nivå.

Till slut gav Acre upp, och Rikard kunde segla hem till England, förmodligen med båren dekorerad med “Välkommen hem”-ballonger och konfetti. Och så levde han, kanske inte “lyckligt i alla sina dagar”, men åtminstone som kungen som vägrade att låta något så trivialt som en sjukdom stoppa honom från en bra fight.

2. När Universitetsstudenter Gjorde Vinupproret: En Medeltida Tragedi Med En Twist

Universitetslivet; en tid för studier, självupptäckt och, eh, historiskt uppror över dåligt vin? Låt oss ta en tidsresa tillbaka till 1300-talets Oxford, där studentlivet var lite mer… blodigt än nuförtiden. Idag kanske studenter lämnar en dålig recension på nätet om de inte gillar sin dricka, men på den goda gamla tiden tog de saker och ting i egna händer. Låt mig berätta om St. Scholastica Day Riot 1335, som skulle kunna rivalisera vilken film som helst med plot twists.

Det hela började i det anrika Swindlestock Tavern (namnet borde ha varit en varning), där en grupp törstiga studenter beställde vin. Kanske var de ute efter att fira en klarad tenta eller bara släcka törsten med något som smakade bättre än medeltidens version av kranvatten. Men ack, deras förväntningar krossades snabbare än du kan säga “Det här vinet smakar som det har varit genom hundraårskriget.”

När vinet visade sig vara under all kritik, gjorde studenterna det enda rimliga: de returnerade det med en bonus av glåpord till krogägaren. Och när jag säger “returnerade”, menar jag att de troligtvis inledde en improviserad jugglingakt med vinglasen som rekvisita. Det dröjde inte länge förrän hela krogen förvandlades till en scen direkt ur en slapstick-film, och tumultet spred sig snabbt till Oxfords gator.

Kung Edward III, som förmodligen hade hoppats på en lugn kväll framför brasan, blev istället varse om studenternas vilda festande. Hans lösning? Han gav Oxford University sitt fulla stöd utan att blinka och beordrade staden att punga ut med böter för varje avliden student – ett beslut som tvingade borgmästaren och 62 olyckliga stadsbor att årligen krypa till korset i en ritual som varade nästan lika länge som en medelålders person livstid idag.

Så nästa gång du blir besviken över din beställning på krogen, kom ihåg att det kunde ha varit värre. Du kunde ha varit en medeltida student i Oxford med en förkärlek för uppror och ett mycket, mycket dåligt humör när det gäller vin. Skål på det!

3. Rubrik: “När Kärlek Möter Kamp: De Historiska Äktenskapsduellerna”

I de goda, gamla dagarna, när terapisessioner byttes ut mot stridsklubbor och gräl löstes i en duellarena, hade gifta par i medeltidens Tyskland en minst sagt udda metod för att reda ut sina meningsskiljaktigheter. Föreställ dig en värld där frasen “Låt oss lösa detta som vuxna” innebar att man grävde ett hål för mannen att stå i, medan båda parterna förberedde sig för en riktig rysare till familjetvist. Ja, du läste rätt. Äktenskapliga dueller var namnet på spelet, och spelreglerna var… speciella.

För att utjämna oddsen i dessa makalösa matcher, placerades herrarna bokstavligen i ett hål upp till midjan, ibland även med en arm bunden bakom ryggen. Tanken? Att ge damerna en fighting chans i den här förhistoriska versionen av äktenskaplig rådgivning. Med en klubb i handen skulle paret sedan gå till verket, slåss för ära, rättvisa eller helt enkelt för att bestämma vem som skulle bära ut soporna den veckan.

Dessa strider kunde bli så intensiva att de till och med fick ett eget smeknamn: skilsmässostrider. En lite mer bokstavlig – och definitivt mer smärtsam – tolkning av “tills döden skiljer oss åt”, kanske? I dagens samhälle där vi löser våra konflikter med ord, terapisessioner eller genom att irritera varandra på sociala medier, kan man bara skratta (eller gråta lite inombords) åt tanken på att våra förfäder tog det till helt nya nivåer av konfliktlösning. Så nästa gång du och din älskade hamnar i en dispyt, var tacksam för att du inte behöver gräva fram stridsyxan – eller i det här fallet, stridsklubban.

4. När Mäster Håkan Bjuder till Dans – En Resa till Medeltidens Tandvård

Tänk dig en tid då en ursäkt för att inte borsta tänderna kunde vara “Jag måste bara avsluta denna belägring först”. Ja, vi snackar om medeltiden, en epok där tandvård inte riktigt var vad Google rekommenderar idag. Men håll i hattarna, för det var inte bara mörker och bedrövelse hos tandläkarna från forna tider. Faktum är att dessa tandvårdspionjärer kunde få det att svänga på sätt som skulle få en modern tandläkare att tappa hakan (bokstavligt talat).

Medeltidens tanddoktorer, eller som jag gillar att kalla dem, “Mäster Håkans tandvårdsensemble”, var faktiskt långt ifrån amatörer. De hade tricks upp i ärmarna som kunde göra mer än att bara imponera på en riddartävling. Vi talar hålfyllningar som inte krävde en app för påminnelse, tänder så vita att de kunde användas som fyrar för vilsegångna skepp, och de kunde till och med sniffa sig till muncancer som hundar på jakt. Och du vet hur det står i sagorna om prinsessor med skinande vita tänder? Ja, kanske inte så långt från sanningen ändå.

De hade också grepp om det där med tandproteser. Förlorade en tand i en duell? Inga problem! Mäster Håkan fixar en ny. Det var som en medeltida version av “Fixa-Det-Felix”, fast för tänder. Och om det fanns något mer skrämmande än drakar på den tiden, så var det plack. Men oroa dig inte, de skrapade bort det som riddare skrapar bort rost från sina rustningar.

Men, och detta är ett stort men, det var inte alla som hade VIP-passet till Mäster Håkans praktik. Om du bodde i en stad där den största attraktionen var höstacken på torget, så kunde det hända att du slutade hos smeden med en önskan om att bara dra ut den där förbaskade tanden. Och ja, det var lika smärtsamt som det låter. Tänk dig en manikyr gjord av en smed. Exakt.

Så nästa gång du sitter där i tandläkarstolen med ångest för det lilla borr-ljudet, kom ihåg att det kunde ha varit värre. Du kunde ha behövt en smed med en tång istället. Och det, mina vänner, är en resa tillbaka till medeltiden ingen av oss vill boka.

5. När Djävulens Advokat Bar Robe: En Resa till Jobbet Ingen Ville Erkänna

Den goda gamla tiden när att vara en djävulens advokat inte bara var en metafor för att spela den tvärsäkra personen på middagsbjudningen. Nej, nej, tillbaka under medeltiden var det ett yrke med visitkort och allt. Tänk dig att gå på jobbintervju och stoltsera med att du är proffs på att argumentera för djävulens sak. “Vad gör du?” “Åh, jag är Djävulens advokat. Bokstavligen.”

På 1500-talet, där arkivskåpen i Vatikanen berättar om en tid då att anställa någon kallad ”Diaboli Advocatus” var dagens ordning. Och vem trodde att Påven Sixtus V skulle vara den som formaliserade denna motsägelsefulla titel? Han införde en tjänst vid namn trons främjare. Men låt oss vara ärliga, det låter alldeles för fromt. Folket gav snabbt tjänsten dess riktiga namn, djävulens advokat, för vad kan vara mer uppfriskande än att kasta lite helig skepticism i ansiktet på potentiella helgon?

Så vad gjorde en dag på kontoret för vår kära djävulens advokat? När kyrkan spanade in någon för helgonskap, var det deras jobb att pumpa bromsarna. “Stopp! Vad säger vi om att inte skynda på att helgonförklara? Låt oss gräva fram lite skit först.” De skulle alltså lägga fram alla tänkbara argument MOT att nominera personen i fråga till helgonstatus, allt för att säkerställa att processen var lika noggrann som en tandläkarundersökning.

Tänk vilken arbetsbeskrivning, va? “Söker en skeptiker med en passion för att ifrågasätta allt heligt. Tjänst: Himlens advokat (men för den andra sidan).” Ja, det var tider det, när man kunde stoltsera med att ha himmelens mest paradoxala jobb.

6. När Skrattmöss Och Tandtroll Var Familjemedlemmar

Medeltiden! En tid då riddare, drakar och… löss trivdes sida vid sida. Att ha löss var lika vanligt som att ha ett familjenamn. Men oroa dig inte, det var inte bara en kliande katastrof utan också ett utmärkt sätt att stärka familjebanden. Kvinnorna i huset, som tog på sig rollen som huvudavlusare, gjorde det med en känsla av stolthet. De samlades, delade skvaller och kamade varandras hår i jakt på de små odjuren. Tänk dig en medeltida spa-dag, fast med mer kliande.

Men vänta, det blir värre (eller bättre, beroende på hur du ser på det). Medeltidens tandvärk? Åh, det var bara tandmaskarna som hade fest i dina molarer. Lösningen? Inte tandtråd, utan att tro på att en mask kunde föredra ett äpple framför ditt öra. Ja, du läste rätt. För öronvärk rekommenderades det att sova med ett moget äpple bredvid huvudet, i hopp om att öronmasken skulle lockas ut. “Kom till äpplet, lilla mask, här finns inget att se i örat.”

Så nästa gång du klagar över att behöva dammsuga eller diska, kom ihåg de goda gamla dagarna då avlusning och att locka ut öronmaskar med äpplen var allt raseri. Ah, de enkla nöjena i livet!

7. Djuren i den Rättvisa Skalan: En Resa till Medeltida Domstolar

Tänk dig en tid då djur inte bara strövade fritt på ängar eller slappade i hundkojan, utan även kunde dra på sig ett par handklovar (eller tassklovar, om du så vill). Vi pratar inte om en Pixar-film, utan om medeltida Europa, där djuren tydligen hade mer juridiskt ansvar än idag. Bilda dig en scen där en sugga och hennes små söta kultingar står inför rätta, anklagade för en handling så chockerande att den kunde sätta hela Babe-filmen i dålig dager – mordet på ett oskyldigt barn i Frankrike, år 1457.

Men vänta, det blir ännu knasigare. I dessa rättegångar slängdes inte djuren bara i “buren” utan fick genomgå hela juridiska processen med pompa och ståt. Tänk dig en häst i vittnesbåset eller en ko med en advokat som argumenterar för dess oskuld i misshandel. Djuren hade tydligen rätt till försvar, och någonstans där ute måste det ha funnits en juridisk handbok om hur man försvarar en gris effektivt.

Nu till ett riktigt snurrigt fall från 1300-talet: Två gäng svin anklagades för att ha tagit livet av en människa. Domaren, i sin visdom, konstaterade att ett gäng hade initierat attacken, medan det andra bara hängde på senare. Men, eftersom de alla gick runt och gjorde “uppspelta ljud” under brottet, ansågs det bevis nog för att de alla hade en jättetrevlig stund. Resultatet? Hela gänget blev grillfest (läs: dödsstraff).

Så nästa gång du ser ditt husdjur gräva i trädgården eller stjäla en korv, kom ihåg att det kunde ha varit värre. De kunde ha dragits inför rätta i medeltida Europa, där en tass felsteg kunde leda till den ultimata straffet. Och du trodde att din hunds blick när den gjort något busigt var dömande? Tänk dig då att faktiskt behöva försvara dem i rättssalen!

8. När Ålar Styrde Ekonomi – En Slimmig, Men Värdefull Historielektion

I de goda gamla dagarna av medeltida England, där riddare och borgar var lika vanliga som Instagram-influencers idag, fanns det en helt annan form av “kallt, hårt kontant”: ålar. Ja, ni läste rätt. Dessa slingrande vattendjur var inte bara en delikatess; de var själva grundvalen för ekonomin. Tänk dig att gå till marknaden med en korg full av ålar för att byta till dig en höna eller kanske en rustning, om du hade tillräckligt många ålar, vill säga.

Ålvalutan ledde till att folk började flasha med sina ålar som om de vore den senaste iPhone-modellen. Att ha ålar avbildade på familjevapnet var som att köra runt i en bil med extra allt – det skrek “rikedom” och “status”. Adelsmän blev de tidiga versionerna av samlare, där de ackumulerade tiotusentals ålar för att imponera på gästerna vid banketter. “Vad sägs om lite ål till förrätt, huvudrätt och kanske en åltårta till dessert?”, kunde de fråga sina imponerade, om än lite förvirrade, gäster.

Nästa gång du ser en ål, tänk på den som en levande sedel, en glidande guldtacka som en gång i tiden kunde köpa dig en hel festmåltid eller kanske till och med en liten bit land. Medeltiden var verkligen en märklig tid, mina damer och herrar, en tid när ekonomin bokstavligen var lika halkig som de ålar den värderades i.

9. Riddare: De Oväntat Smidiga Burköppnarna från Medeltiden

Trodde du att medeltida riddare var som vandrande kylskåp, mer benägna att välta än att utföra en elegant piruett? Tänk om. Ny forskning pekar på att dessa pansrade krigare var snudd på akrobater i sina metalliska outfit. Ja, du läste rätt. Det är dags att sudda bort bilden av den klumpiga, tröga riddaren från våra sinnen.

Tag exempelvis Jean le Maingre, känd som en fransk VIP-riddare under 1400-talet. Mannen var inte bara en mästare på hästryggen; han kunde med lätthet utföra aktiviteter som att hoppa upp på sin stridsros, spurta genom fält, eller klättra upp för en stegvägg – allt medan han var klädd i sin rustning som om den vore en andra hud. Det får en att undra om han inte var medeltidens svar på en superhjälte.

Men låt oss inte försköna verkligheten helt. Att bära en rustning var ingen barnlek. Den vägde tungt på riddarnas axlar, bokstavligen. En studie från 2011 utförd av University of Leeds lyfte fram att att bära full rustning krävde dubbelt så mycket energi jämfört med att strutsa runt i vanliga kläder. Så nästa gång du klagar över att din vinterjacka känns för tung, tänk på de stackars riddarna som baserade sitt dagliga klädval på att bära sin egen kroppsvikt i metall.

Kort sagt, nästa gång du ser en riddare i en historiebok (eller på en middagsturnering, om du råkar hänga i de kretsarna), kom ihåg att dessa krigare var långt ifrån de trubbiga metalmassorna vi en gång trott. De var de smidiga, pansarklädda dansarna av sin tid – även om de förmodligen skulle ha haft svårt att klara sig i “Let’s Dance”.

10. När Doktorernas Smaklökar Var deras Bästa Diagnosverktyg

Tänk dig en tid då att bli läkare inte bara krävde en stark mage, utan också en ganska utvecklad smakpalett. Ja, jag pratar om den goda gamla medeltiden, när våra vita rockar skulle ha svepat sig i en mantel och förmodligen haft en snäcka av vin bredvid urinprovet för att klara av dagens diagnoser.

I dessa tider var ett besök hos läkaren inte bara en fråga om att öppna munnen och säga “Ahh”, utan också en möjlighet att bli en del av en ganska udda smaktestning. Våra medeltida healers trodde nämligen att hemligheten till att knäcka medicinska mysterier låg i patientens urin. De hade till och med utvecklat ett “urinhjul”, som inte var något annat än en Pantone-färgkarta för kiss, komplett med anteckningar om vilka bouquetar av bukettar (eller borde jag säga buketter av bouquetar?) som kunde tyda på diverse åkommor.

Diabetesdiagnos? Inga problem! De söta noterna av honung i din urin skulle avslöja det långt innan någon blodsockermätare ens hade tänkts på. Det var som sommeliärskolan för medeltida medicinmän, där varje smakprov kunde vara skillnaden mellan hälsa och sjukdom.

Så nästa gång du lämnar ett urinprov och känner dig lite obekväm, tänk på att det kunde ha varit värre. Du kunde ha varit patient i en tid när “smaka på detta” var en legitim del av läkarundersökningen. Och om din doktor råkar nämna att de har en hobby som sommelier, ja, då kanske det är dags att leta efter en ny klinik!

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights