Silviakaka i Airfryer – En Tradition Möter Modern Teknik
En Kort Historisk Bakgrund
Silviakaka, en gammal svensk klassiker, har bjudit in till kafferep och mysstunder i generationer. Ursprungligen från 1800-talet, då man började experimentera mer med bakverk, tog silviakakan plats i våra hjärtan (och magar) med sin enkla men förföriska smak.
Varför Är Silviakaka Så Populär?
- Enkelt recept: Du behöver inga exotiska ingredienser eller avancerade bakskills.
- Snabbt och smidigt: Perfekt för oväntade gäster eller när sötsuget slår till.
- Klassisk smak: Den söta, vaniljrika smaken går hem hos alla åldrar.
Silviakaka: Bakar du lätt i frityren!
Är du också en av de äventyrliga själarna som vågar slänga in nästan allt i en Airfryer och hoppas på det bästa? Då har vi något gemensamt! Idag tar vi klassikern silviakaka, en kaka som trots sitt enkla recept och diskreta smak, håller stånd genom tiderna. Men vad händer när man kombinerar gammaldags bakning med hypermodern matlagningsteknik?
Varför Silviakaka i Airfryer?
Snabbhet och Bekvämlighet
Först och främst, Airfryern är snabb. Silviakakan tar knappt halva tiden jämfört med ugnen. Dessutom, vem gillar inte att slippa vänta?
Hälsosammare Alternativ
Mindre fett, samma njutning. Airfryern ger dig en kaka som är mindre fet men fortfarande gudomligt god. Perfekt för oss som vill njuta men också tänka på midjemåttet!
Hur man Gör Silviakaka i Airfryer
Ingredienser:Kaka
- 100g smör
- 2 dl socker
- 2 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl mjölk
- (Valfritt: citronskal eller vanilj för extra smak)
Glasyr:
Smör 125g
Strösocker 1 dl
Vaniljsocker 0,5msk
Äggula 1
Kokosflingor 0,5dl
Steg för Steg:
- Smält smöret och låt det svalna.
- Blanda socker och ägg pösigt.
- Sikta ner mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten.
- Tillsätt smält smör och mjölk, rör om till en jämn smet.
- Smörj en bakform som passar i din Airfryer. Eller klä botten på din Airfryer med bakplåtspapper så det blir en liten skål, Du kan även använda färdiga Bakplåtspappersformar.
- Häll smeten i formen, och ställ in i Airfryern.
- Baka på 160°C i ca 20 – 25 minuter. Kolla med en sticka om kakan är klar.
- Tag ur kakan och Låt kakan svalna.
- Glasyr:
- Smält smör och socker i en kastrull. Låt koka upp och koka 1 min under ständig omrörning.
- Ta kastrullen från värmen. Tillsätt äggulor och vaniljsocker. Vispa kraftigt tills krämen tjocknar, den får inte koka. Låt svalan något.
- Häll glasyren över kakan och strö över kokos. Låt kallna och skär upp kakan i bitar.
Tack för att du läste om hur man bakar silviakaka i en Airfryer! Har du testat detta eller något annat klassiskt recept i en Airfryer? Dela gärna dina erfarenheter eller tips i kommentarerna nedan – jag älskar att höra från er!
Om du tyckte om detta inlägg, glöm inte att trycka på gilla-knappen och dela det med dina vänner. Och du, prenumerera på bloggen för att inte missa framtida inlägg. Vem vet, nästa gång kan det vara ditt favoritrecept som står på tur! 🍰👩🍳
Lämna gärna en kommentar