Polkagrisens Söta Historia – Mer än Bara Godis!

Ända sedan jag var en liten knodd, har jag varit förtjust i alla sorters konfektyr,
men inget slår den klassiska polkagrisen.
Denna röd-vita frestelse är mer än bara socker på pinne
– det är ett stycke svensk historia som klibbar sig fast
vid själen likt kola vid tänderna.

Amalia Eriksson föddes år 1824 i Jönköping och var dotter till pigan Ingeborg Andersdotter och hovslagaren Jonas Lundström. De fick totalt fem barn, men tragiskt nog dog Amalias mor när hon var bara nio år. Året därpå förlorade hon även sin far och yngsta syster i en koleraepidemi, vilket gjorde henne föräldralös. Hon växte upp som fosterbarn hos artilleristen Anders Bygrén och hans fru Maria Berglund, innan hon började arbeta som piga

Efter att ha flyttat till Gränna 1855 tillsammans med sin arbetsgivare, gifte sig Amalia 1857 med skräddaren Anders Erikson. De fick en dotter, Ida, året därpå, men kort efter Idas födelse dog Anders av dysenteri. Amalia stod nu ensam med ansvaret att försörja både sig själv och sin dotter.

Med näringsfrihetens införande 1846 hade det blivit enklare för kvinnor att starta eget, och 1859 fick Amalia tillstånd att börja tillverka polkagrisar. Dessa pepparmintskarameller blev snart mycket populära, och Amalia började även producera större stänger av godiset till speciella tillfällen. Tillverkningen innebar att blanda socker, ättika och vatten som hettades upp, där en del av massan färgades röd medan resten smaksattes med pepparmyntsolja.

Polkagrisarna bidrog till att göra Amalia ekonomiskt oberoende och hon blev en betydande figur i Gränna. År 1915 besökte till och med prins Carl och prinsessan Ingeborg hennes verksamhet. Amalia levde till hon var 99 år och avled 1923. Hennes dotter, Ida, fortsatte att driva verksamheten till 1945. Idag är polkagrisen inte bara en symbol för Gränna, utan också en av Sveriges mest älskade souvenirer.

Amalia Erikson, polkagrisens upphovsperson. Skulptör Lena Lervik, beskuren. CC BY 3.0.

En staty restes över Amalia i Gränna 1997, och staden har även stått värd för världsmästerskap i polkagristillverkning, vilket ytterligare cementerar dess betydelse i svensk godistradition.
Polkagrisarna har dessutom hamnat i Guinness Rekordbok. Världens längsta polkagris tillverkades 1989 och var 287,7 meter lång. Den högsta polkagrisen som någonsin tillverkats var 8,67 meter hög och den tyngsta vägde 2 158,7 kilo.

Lite roliga fakta:

  1. Sveriges polkagrisstad nummer ett är Gränna. Här slog Amalia Eriksson upp portarna till sitt bageri 1859 och rullade ut den första polkagrisen på bandet. Man kan säga att hon var godisvärldens svar på Elvis – en riktig pionjär!
  2. Varje år hålls VM i polkagrisbakning i Gränna. Deltagarna kämpar inte bara mot klockan utan också mot varandra med sina klibbiga degspön. Det är som OS, men med mer socker!
  3. Den klassiska polkagrisen består av vatten, socker, ättika och pepparmintolja. Det låter kanske inte som en smakbomb direkt, men resultaten talar för sig själva!
  4. Processen att göra polkagrisar är en riktig konstform. Först kokas ingredienserna till en smet, sedan börjar det riktiga gympasset: dra, knåda och forma degen. Det är som att vara både bagare och bodybuilder på samma gång!
  5. För att få till de klassiska röda ränderna blandas en del av smeten med karamellfärg. Sedan är det dags för det finlir som skulle göra vilken sushi-kock som helst avundsjuk.
  6. När polkagrisen är tillräckligt lång, delas den upp. Denna procedur upprepas tills man får perfekta polkagrisar – eller tills bagaren får tennisarm.
  7. Namnet “polkagris” sägs härstamma från dansen polka. Det sägs att när man först åt dem var det bäst att hålla takten, annars riskerade man att tugga på tungan istället.
  8. Idag finns polkagrisar i alla möjliga smaker och former, men den klassiska röd-vita varianten förblir kungen av karameller. Det är lite som med jeans och rockmusik – de gamla godingarna går aldrig ur tiden!

Vilka traditionella godisar från din barndom håller du kärt? Har du egna minnen knutna till polkagrisar eller andra klassiska svenska sötsaker? Dela gärna dina tankar och minnen i kommentarsfältet nedan! Glöm inte att gilla och dela inlägget om du fann det lika sött som en polkagris. För mer spännande berättelser och historiska tillbakablickar, prenumerera på bloggen idag och missa inte något av de kommande godbitarna!

//Jonas


Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights