Snusets Sägenomspunna Resa: Från Amerika till Svensk Tradition
När Columbus 1492 landsteg på Hispaniola,
kunde han aldrig ana att de torra bladen han fick av infödingarna skulle bli en så stor del av svensk kultur.
Från Jean Nicots läkeörter till dagens diskreta portionssnus,
har snuset varit en del av både hög och låg i samhället.
Men hur blev denna exotiska importvara så omtyckt i Sverige?
Snusets rötter: Från Västindiens gåvor till Europas hov
Det började med ett misstag, kanske ett av de bästa misstagen i historien. När munken Ramon Pane såg indianska präster snusa, trodde han först att det var en form av magi. Lilla visste han att denna “magi” skulle segla över haven till Europa och bli en trend bland adeln.
Jean Nicot – Snusets osannolika hjälte
Jean Nicot, mannen som gav tobaken dess vetenskapliga namn, introducerade snuset till franska drottningen för att lindra huvudvärk. Denna huvudvärkskur blev snabbt mode bland Europas adel.
Snuset seglar till Sverige
På 1600-talet tog snuset fäste i Sverige, där det snabbt blev ett statussymbol bland aristokratin. På 1700-talet var en snusdosa i guld eller silver ett måste i varje fin herres utrustning.
Snusets fall och återkomst
Efter franska revolutionen blev snuset passé, ersatt av cigarrer och cigaretter. Men i Sverige fortsatte traditionen, och i början av 1800-talet började svenskar snusa under läppen istället.
Amerikas snusboulevarder
När svenskar emigrerade till Amerika, tog de med sig snustraditionen. I de svenskamerikanska stadsdelarna blev snuset så populärt att huvudgatorna kallades snusboulevarden.
Snusets gyllene era
På 1900-talet tog snuset återigen Sverige med storm. Trots tobaksmonopolet och konkurrens från cigaretter, blev snuset åter populärt på 1970-talet med introduktionen av portionssnuset.
Så blev jag en snusare: En resa från Borås till Brasilien
Välkommen till en berättelse som lika gärna kunde titulerats “Snusets långa resa” eller “Hur jag blev bunden vid en dosa”. Det är en historia som börjar i det lugna Borås, tar en avstickare via militärtjänstgöring i Skövde, för att slutligen nå exotiska Brasilien – allt genom en molnig dimma av snus.
Från nyfiken tonåring till snusande vuxen
Min resa började i en tid då lössnus var kung, och Göteborgs Prima var en trogen följeslagare. Min far drev en tobaksaffär, men paradoxalt nog var varken snus eller rök hans laster. Själv fastnade jag aldrig för rökning, men snus blev en del av mitt liv under skoltiden, mest som ett experiment för att känna på vuxenvärldens gränser.
Lössnusens dagar och övergången till portion
Militärtjänsten stärkte snusvanan, och lössnuset var en trogen kamrat. Det dröjde dock inte länge förrän portionssnus tog över. Göteborgs Rapé blev en favorit, tätt följd av General. År 2012 introducerades jag för Kronan Portion, och där fastnade jag. Ända tills…
DIY-snuset gör entré
År 2021 började jag experimentera med att göra mitt eget portionssnus. Ett ekonomiskt val som förvandlade snusandet till ett hobbyprojekt. Med 500 portioner per påse, vatten, valfria smaksättare och lite tålamod, blev mitt kylskåp snabbt en snusfabrik i miniatyr.
Utmaningen: Snus i Brasilien
Brasilienresorna introducerade ett helt nytt problem – snustillgång. Under vår vistelse 2019 stod jag helt plötsligt snuslös och desperat. Tuggtobak? Omöjligt att hitta. Rulltobak som nödsnus? Aldrig igen. Lösningen blev att alltid packa ned extra stockar av köpesnus, som Kronan Portion, för semestern. Ett lyxproblem, kanske, men ett nödvändigt sådant.
Snusets söta börd
Detta lilla äventyr har lärt mig två saker. För det första, att jag kanske bör överväga att bli Sveriges snusambassadör i Brasilien. För det andra, att hemmagjort snus kanske inte är det bästa att ta med genom tullen. Så, till alla er snusare där ute, glöm inte: packa smart, och håll snusdosan nära hjärtat.
Och så, mina vänner, blev jag en snusare. En resa som började med nyfikenhet och slutade med en kärlek till snuset. Från Borås till Brasilien, med en dosa i handen.
Avslutande punkt: Snusets fortsatta resa
Från indianska präster till svenska snusboulevarder i Amerika, har snusets resa varit lång och vindlande. Idag är snuset mer än bara en tobaksprodukt; det är en del av den svenska identiteten. Har du en favoritprilla eller en snushistoria att dela med dig av? Kommentera gärna nedan, och glöm inte att dela inlägget med dina vänner!
//Jonas
Lämna gärna en kommentar