Välkommen Hem, Lilla Valp! Förberedelser och Tips
Äntligen är den stora dagen här! Snart kommer din efterlängtade lilla valp att springa runt i sitt nya hem. Att förbereda ankomsten för din nya fyrbenta familjemedlem är inte bara spännande, det är essentiellt. I det här inlägget tar vi dig genom allt från vilken utrustning som är nödvändig till hur du bäst skapar en trygg och välkomnande miljö för din nya bästa vän.
Inför den spännande dagen då du ska hämta din lilla valp finns det några viktiga förberedelser att göra. Det är dags att rusta upp med några nödvändigheter: ett koppel, ett halsband eller en sele, samt massor av tuggvänliga leksaker och tuggpinnar som håller din valp sysselsatt och glad.
När det kommer till transporten hem är en säker bilbur avgörande. Att välja rätt hundbur kan kännas som att navigera i en djungel, men oroa dig inte, vi hjälper dig att hitta rätt. Det är vanligt att få med lite startfoder från uppfödaren. Om din valp trivs med detta foder, är det smart att fortsätta med samma sort en tid framöver. På så vis minskar du risken för stress hos din valp genom att inte introducera för många nya saker samtidigt.
En flytt kan vara påfrestande för din valps lilla mage. För att undvika och behandla eventuella magbesvär kan produkter som Pro-kolin, Canikur eller Diarsanyl vara till stor hjälp. Det är en god idé att ha något av dessa medel hemma – inte bara för valpar, utan även för vuxna hundar. Dessa finns lätt tillgängliga på ditt närmaste apotek och kan vara räddningen vid magproblem.
Vad ska vi ha för utrustning och varför?
När det gäller utrustning står vi inför en hel värld av alternativ med olika funktioner och användningsområden. Vilka nödvändigheter behöver vi införskaffa till vår lilla valp? Valet av koppel är enkelt – något lätt och hanterbart. Men när det kommer till valet mellan halsband och sele, vad är bäst? En sele rekommenderas ofta för att skydda valpens känsliga nacke från ryck, särskilt viktigt när de busar och utforskar. Om du föredrar halsband, se till att det är mjukt och justerbart, anpassat för att växa med din valp.
Valpar älskar att utforska sin omgivning, vilket kan leda till att de drar och rycker i kopplet. För att skydda deras känsliga nacke rekommenderas ofta en sele. Men när du väljer sele är det viktigt att den är ergonomisk och inte begränsar valpens rörelsefrihet. En Y-sele anses ofta vara idealisk då den ger tillräckligt med utrymme för valpens skuldror att röra sig fritt. Men kom ihåg att inte alla Y-selar passar alla hundar. Det är viktigt att hitta en sele som passar just din valps kroppstyp och som går att justera, särskilt eftersom valpen kommer att växa.
Om du föredrar ett halsband över en sele, är det viktigt att välja ett som är både mjukt och stadigt. Ett justerbart halsband är att föredra, så att det kan växa med valpen och fortsätta passa bekvämt allteftersom den blir större.
För min del, som en erfaren draghundsägare, skiljer jag på användandet av halsband och sele redan från start. Med halsband lär vi in att gå fint och lugnt utan att dra i kopplet. Selen används när det är dags för lite mer kraftfulla aktiviteter där drag är tillåtet. Men, ska jag vara helt ärlig, så introducerade jag inte halsband eller koppel för mina unghundar förrän de var sex månader gamla och hade haft friheten att springa lösa och utforska på egen hand.
Vad ska vi ha i bilen till våran valp?
När det kommer till biltransport av din nya valp, är säkerheten A och O. Det är viktigt att välja en krocktestad bur, till exempel från tillverkare som MiMsafe, Artfex eller Thule. Dessa burar kan vara dyrare, men de erbjuder betydligt högre säkerhet än standardstålburar, som kan vara farliga i händelse av en olycka. Om en bur inte är ett alternativ, finns det olika typer av hundgrindar, med eller utan mellanvägg, från märken som Jeppes och MiMsafe. För de med mindre bilar finns även bältessele, med MiMsafe och Kurgo som ledande tillverkare. Glöm inte att även packa en vattenskål, en liten första hjälpen-väska samt ett extra koppel och halsband i bilen, för att vara på den säkra sidan ifall utrustningen skulle gå sönder eller om man har dåligt minne som mig och glömmer koppel hemma.
Valpsäkra ditt hem.
Snart är det dags att välkomna din valp hem! För att göra detta säkert, börja med att valpsäkra ditt hem. Kontrollera vilken mat uppfödaren rekommenderar och se till att ha tillräckligt hemma, inklusive ett högkvalitativt valpfoder och en stor mängd tuggvänliga leksaker. Förvara alla mediciner på ett säkert ställe långt borta från valpens räckvidd. Kolla också dina krukväxter – många är giftiga för små nyfikna valpar. Dessutom är det klokt att täcka eller dölja alla sladdar och kablar. Införskaffa gärna kompostgaller för att enkelt kunna avgränsa områden som inte är lämpliga för valpen. Skapa en lugn plats för vila samt en separat, lugn matplats där din valp kan äta i fred. Det är vanligt att valpar äter hastigt i början, men de brukar lugna ner sig när de förstår att de kan äta ostört. När din valp har anlänt, låt den acklimatisera sig i några dagar innan du introducerar den för vänner och familj. Detta ger din nya vän tid att känna sig hemma och anpassa sig i lugn och ro.
Valpen ska bli rumsren
Att lära din valp att bli rumsren är en process som kräver tålamod och förståelse. Kom ihåg att aldrig skälla på valpen om den råkar ha en olycka inomhus. Det är viktigt att lära sig att tolka tecknen som visar när den behöver gå ut. Efter lek, måltider och sömn är det vanligtvis dags för en snabb tur utomhus, och ja, det blir en hel del extra rundor också. För de stunder då du inte hinner ut, kan puppypads vara till stor hjälp. Dessa kissmattor kan placeras på golvet för att skydda det och göra städningen enklare.”
Hundfoder
Att välja rätt hundfoder kan kännas som att navigera genom en djungel. Det viktiga är att hitta ett foder som passar just din valp. Observera hur valpen reagerar på fodret genom att kontrollera dess avföring, päls och allmänna tillstånd. På marknaden finns en mängd olika typer av foder: torrfoder, som är praktiskt och enkelt att hantera, färskfoder som består av malet kött blandat med vitaminer, mineraler och ibland spannmål, vilket kräver förvaring i frysen. Sedan finns det BARF (biologiskt anpassad rå föda), som inkluderar rått kött, ben och grönsaker – en diet närmare hundens naturliga kost. Vid byte till nytt foder är det viktigt att gradvis introducera det för att undvika magbesvär.
När jag ger foderrekommendationer, utgår jag alltid från hundens individuella behov. Det är viktigt att observera hundens energinivåer och känslighet för vissa ingredienser. Jag föredrar generellt foder med ett högt köttinnehåll och undviker foder med hög andel spannmål. Personligen använder jag en blandning av färskfoder eller BARF och spannmålsfritt torrfoder för mina hundar, för att säkerställa att de får i sig all näring de behöver.
Äntligen är vi framme vid slutet av dagens inlägg om hur du förbereder för din nya lilla fyrbenta familjemedlem. Vi har gått igenom allt från hur du väljer rätt utrustning till hur du bäst skapar en trygg och välkomnande miljö för din valp. Nu när du är rustad med kunskap och tips, är det dags att se fram emot många härliga stunder tillsammans med din nya bästa vän.
Vi hoppas att du har fått mycket inspiration och praktisk information från detta inlägg. Om du gillade det, var inte blyg att trycka på gilla-knappen och dela med dig av det till andra blivande hundägare! Dina kommentarer och erfarenheter är guld värda, så tveka inte att skriva en rad nedan om hur det går med förberedelserna eller om du har några frågor.
Glöm inte att kika på tidigare inlägg för mer djurig läsning och prenumerera på bloggen för att inte missa kommande inlägg. Vi ser fram emot att fortsätta vara en del av din och din valps resa tillsammans. Tack för att du läser, och lycka till med valpens ankomst!
//Ilona
Lämna gärna en kommentar