Helgrillad Fläskfilé – Lyx på Tallriken Varje Helg

En smakrik tradition – Helgrillad fläskfilé

Grillälskare, samla er! Idag ska vi utforska den lyxiga världen av helgrillad fläskfilé. Inte bara är det en rätt som värmer magen, men även en måltid rik på historia och smak.

Fläskfiléns förföriska förflutna

Tillbakablickande var fläskfilé en säsongsbetonad rätt, huvudsakligen avnjuten under hösten. Grisar gavs chansen att frodas på sommarens överflöd, vilket ledde till att köttet blev extra smakrikt och mör. I takt med moderna lantbrukstekniker har detta förändrats. Grisar kan numera njuta av ett horn av överflöd året om, vilket betyder att vi kan njuta av fläskfilé när som helst.

Förr i tiden var filén något av en konst att stycka. I Sverige delades den vid rostbiffens början i två delar, men i Danmark togs hela filén ut, en metod som snart blev standard även här. Och låt oss vara ärliga, det är ju den allra bästa metoden!

Guide till den perfekta helgrillade fläskfilén

För att lyckas med din helgrillade fläskfilé, följ dessa enkla steg:

  1. Förbered filén – Ta fram fläskfilén i god tid och låt den vila till rumstemperatur.
  2. Krydda väl – Använd din favoritkryddblandning för att ge köttet en rik och robust smak.
  3. Grillning – Grilla på medelhög värme tills köttet har en saftig rosa kärna, eller efter eget önskemål.
  4. Vila köttet – Låt filén vila innan du skär upp den för att behålla saftigheten.

Introduktion till receptet

Alla vet att grillning är den högsta formen av kulinarisk magi. Och vad kan vara bättre än att trolla fram en perfekt grillad fläskfilé? Idag tar vi det hela ett steg längre med en helgrillad fläskfilé som marineras i en himmelsk blandning av vitlök och örter, serverad med örtrubbad färskpotatis och en nötig hjärtsallad. Det här är inte bara matlagning, mina vänner – det är ett äventyr för smaklökarna!

Ingredienser för 4 hungriga själar

  • Fläskfilé till huvudakten
    • 600 g fläskfilé
    • 1 påse Santa Maria BBQ Marinade Garlic

  • Örtrubbad färskpotatis som biroll
    • 520 g färskpotatisar
    • 1 påse Santa Maria BBQ Rub Herbs
    • 1 msk rapsolja

  • Nötig hjärtsallad för en krispig touch
    • 0.5 dl äppelcidervinäger
    • 1 tsk dijonsenap
    • 1 st vitlöksklyfta, riven
    • 1 dl olivolja
    • 1 dl vispgrädde
    • 1 tsk Santa Maria Salladskrydda Italiensk
    • 1 tsk salt
    • 0.5 tsk Santa Maria Tellicherry Black Pepper
    • 2 st hjärtsalladshuvuden
    • 25 g valnötter

Sätt igång med att låta köttet ta sig en tjugo minuters marinad-dopp i Marinad Garlic. Tänk lite som en spa-behandling för köttet, fast med vitlök istället för lavendel. Grilla sedan på medelvärme tills du får den där perfekta innertemperaturen som får köttälskare att dregla. I mitten av den tjockaste delen av fläskfilén bör du satsa på en innertemperatur på 70˚C. Efter grillexpeditionen, svep in steken i bakplåtspapper och låt den vila lika länge som den fick hänga på grillen. Det är som en skönhetssömn för kött!

Under tiden, ta tag i potatisarna. Koka dem i väl saltat vatten – tänk havsnivå på saltigheten. När de är mjuka, dränera vattnet och låt dem svalna så du inte bränner handflatorna på nästa steg. Pressa sedan varje potatis lätt med handflatan – lite som när du vill markera ditt territorium, men på potatisar. Strö över Rub Herbs och häll på lite rapsolja. Blanda varsamt för att inte förvandla dem till potatismos. Grilla sedan på indirekt värme under lock tills de är sådär härligt gyllenbruna.

När det gäller vinägretten, vispa ihop vinäger, dijonsenap, en fläkt av vitlök, en dash olivolja och lite vispgrädde. Det är som att blanda sin egen smakbomber. Krydda med Italiensk salladskrydda, lite salt och en god omgång nymalen Black Pepper Tellicherry. Parkera sedan skålen på sidan tills det är dags att servera.

Strax innan det är dags att äta, släng på hjärtsalladen på grillen. Det ska vara snabbt och hett, precis som en sommarflirt. Skeda över din mästerliga vinägrett och strössla sedan generöst med hackade valnötter. Servera och förbered dig på applåder. Voilà! En måltid värdig en kung, eller åtminstone en hungrig bloggare.


Avslutande visdomsord

Att grillfester kan lyfta stämningen och föra människor närmare varandra är ingen nyhet. Men när helgrillad fläskfilé står på menyn, då blir det inte bara en middag, utan ett minne för livet.

Gillade du det du läste? Tryck gärna på gilla-knappen, dela med dina grillkompisar och lämna en kommentar nedan. Missa inte heller att prenumerera på bloggen för att få fler saftiga tips och tricks – direkt till din inkorg! Låt oss tillsammans göra varje grillkväll till en fest.

//Jonas

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights