Undvik dessa misstag – då ska du aldrig städa med ättika!
Ättika VS Vinäger ?? == !!
Hej, det här är nåt jag funderat på ett tag.
Vet ni, ättika och vinäger är egentligen samma grej. Men det känns som att industrin har typ kidnappat ordet “ättika”.
När jag tänker på hur dom gör ättika nuförtiden, det är ju långt ifrån hur man gjorde vinäger förr i tiden. Det var mer av ett hantverk då, om ni förstår vad jag menar.
Men vet ni vad som är kul? Jag har märkt att det börjar dyka upp fler små producenter som använder ordet “ättika” igen.
Det känns som att dom vill ta tillbaka det gamla hantverket, om ni fattar.Det påminner mig lite om när jag var i Brasilien med Adriana. Där såg vi hur dom gjorde olika sorters vinäger på ett mer traditionellt sätt. Det var fascinerande att se skillnaden mot den industriella produktionen vi är vana vid här hemma.
Vad tycker ni om det här? Är det nåt ni tänkt på när ni handlar ättika eller vinäger?
Ättika – en riktig hjälte i städskrubben! Den är billig, miljövänlig och fungerar på allt från fönsterputs till att lösa upp kalkavlagringar. Men visste du att det finns tillfällen när du absolut inte bör använda ättika? Ja, trots sina många fördelar kan det vara direkt förödande att städa med ättika i vissa situationer. I det här inlägget går vi igenom historien bakom denna populära produkt, och när du definitivt bör undvika att använda den i städningen. Du kommer också få reda på vilka material och ytor som kan ta skada – och varför!
Ättikans historia – från matlagning till städning
Ättika har en lång och brokig historia, från sin användning i matlagning till sitt rykte som universalmedel för städning. Ättika, eller vinäger som den också kallas, har använts i tusentals år för att konservera mat, rengöra och desinficera. Men den moderna husmodern har också upptäckt dess städförmågor, och det är här den riktigt har kommit till sin rätt. Med sin naturliga syra är den effektiv på att lösa upp smuts och fett, samtidigt som den håller det miljövänligt.
Men som med alla kraftfulla medel kommer också riskerna. Det är inte alla ytor som tål ättikans starka syra, och det kan leda till oönskade och ibland permanenta skador.
När du aldrig ska använda ättika i städningen
Trots att ättika fungerar utmärkt på många områden, finns det några ytor och material där du verkligen bör tänka dig för. Här är några exempel på när ättika är ett big no-no!
1. Natursten

Stenar som marmor, granit och kalksten är känsliga för syror. Om du använder ättika på dessa ytor riskerar du att förstöra den polerade ytan och lämna fula, matta fläckar. För natursten är det alltid bäst att välja ett neutralt rengöringsmedel som är särskilt framtaget för stenytor.
2. Äggkladd

Om du någon gång har spillt ett ägg vet du att det kan vara kladdigt och jobbigt att få bort. Att försöka rengöra det med ättika förvärrar bara problemet, eftersom syran i ättikan får äggproteinerna att koagulera, vilket gör att de fastnar ännu mer på ytan.
3. Vaxade och blanka ytor

Möbler och golv som är vaxade eller har en högblank finish kan ta stor skada av ättika. Syran löser upp vaxet och lämnar ytan matt och oskyddad. Använd istället ett milt rengöringsmedel som är skonsamt mot ytan.
4. Ädelträ

Ädelträ som parkett och exklusiva möbler är ytterst känsliga för syror. Ättika kan tränga in i träets porer och förstöra dess yta över tid. Använd en fuktig trasa med ett milt rengöringsmedel som är speciellt framtaget för träytor.
Ättika är bra, men inte överallt!
Ättika är en fantastisk produkt som kan göra underverk i städningen, men det är viktigt att använda den med försiktighet. Genom att undvika ättika på känsliga ytor som natursten, vaxade ytor och ädelträ, slipper du skador och onödigt arbete. Så nästa gång du sträcker dig efter flaskan med ättika, tänk en extra gång på var du använder den.
Dela och kommentera!
Har du erfarenhet av att använda ättika i städningen – kanske till och med råkat göra någon av misstagen ovan? Dela gärna dina tankar och tips i kommentarerna nedan! Glöm inte att gilla och dela inlägget med dina vänner som också älskar att hålla rent och snyggt på ett miljövänligt sätt.
Vill du läsa fler städtips? Prenumerera på bloggen för att inte missa nästa inlägg, och kika gärna in under Kalender-menyn för att se vad som kommer härnäst.
//Jonas