Krämig Korvstroganoff med Ris – En Klassiker på Middagsbordet
En älskad klassiker på svenska matbord
Korvstroganoff – bara ordet får mig att tänka på barndomsmiddagar, där enkelhet möter smakrikedom. Den här rätten är lika svensk som midsommar och surströmming, fast mycket lättare att älska för de flesta, om vi ska vara ärliga. Med sin krämiga sås och milda smaker är den en räddare i nöden när fantasin tryter och magen kurrar. Så, vad är det som gör Korvstroganoff så oemotståndlig? Jo, det handlar om enkelheten, ingredienserna och en dos nostalgi.
Varför heter det Stroganoff?
Stroganoff-rätter har faktiskt ryska rötter, men originalet innehöll nötkött och hette ”Biff Stroganoff.” Det sägs att rätten uppfanns till ära för en rysk adelsman på 1800-talet. Så hur hamnade falukorven i mixen? Som vanligt är det vi svenskar som gillar att göra saker lite enklare och billigare. På 70-talet föddes vår egen version, Korvstroganoff, och den blev snabbt en favorit för hela familjen – och det har den varit sedan dess.
Ingredienser (4 portioner)
- 4 port ris eller annat gryn
- 550 g falukorv eller kycklingstekkorv eller välj någon kryddig korv te.x chorizo
- 1 gul lök
- 1 msk olja
- 3 msk tomatpuré
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 msk japansk soja
- 1 tsk dijonsenap
- Salt och peppar
Så här lagar du din Korvstroganoff
- Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
- Skär korven i stavar, chorizo skär du i “slantar” och hacka löken.
- Stek korv och lök i lite olja i en stekpanna, tills de fått fin färg (ca 5 minuter).
- Tillsätt tomatpuré och låt det fräsa någon minut för att frigöra smakerna.
- Häll i grädden, mjölken, sojan och senapen. Låt sjuda i 5 minuter.
- Smaka av med salt och peppar. Vill du ha såsen tjockare? Rör ut lite majsstärkelse eller mjöl i vatten och red av.
Servera med ris och en fräsch vitkålssallad – och voilà! Middagen är räddad.
Korvstroganoff – En familjefavorit
Vad är det som gör Korvstroganoff så populärt? Det är en rätt som passar alla, från småbarn till vuxna. Den är snabb att laga, kräver få ingredienser och smakar alltid lika gott. Dessutom är den lätt att variera – byt ut falukorven mot kyckling eller vegetariska alternativ om du vill.
Sammanfattning
Korvstroganoff med ris är en riktig vardagsfavorit som aldrig går ur tiden. Den är snabb, enkel och oemotståndligt god – perfekt när man vill ha något smakrikt utan krångel. Testa det här receptet och låt det bli en del av din middagsrotation. Dina smaklökar (och kanske hela familjen) kommer tacka dig.
Tyckte du om detta inlägg?
Gilla, dela och kommentera här nedanför! Har du ett eget Korvstroganoff-tips? Lämna gärna en kommentar! Missa inte heller kommande inlägg genom att prenumerera på bloggen. Och kolla in vår Kalender Meny för att se vad som är på gång härnäst!
//Jonas
Lämna gärna en kommentar