Krispig Mandelfisk i Airfryer: Ett Hälsosamt Alternativ till Friterad Fisk

Hej på er, mina kära läsare! Idag ska vi dyka ner i en rätt som kombinerar det bästa av två världar – krispig, god fisk och hälsosam tillagning. Jag pratar såklart om mandelfisk i airfryer! Som en gammal räv i köket kan jag säga att detta recept är en riktig pärla. Så häng med när vi utforskar denna läckra rätt som är lika enkel att laga som den är god att äta!


Historien bakom mandelfisk

Mandelfisk är egentligen inte någon ny uppfinning. Att panera fisk med nötter har varit en teknik som använts i många år för att ge fisken en extra krispig yta och nötig smak. Men det som gör vår version speciell är användningen av airfryer, en modern köksapparat som har revolutionerat hur vi lagar mat.

Airfryerns intåg i köket

Airfryern, eller varmluftsfriteraren som den också kallas, kom in i våra kök som en storm för några år sedan. Den lovade oss krispig mat utan all olja som traditionell fritering kräver. Och vet ni vad? Den levererade verkligen! Nu kan vi njuta av “friterad” mat med betydligt mindre fett och utan att hela köket luktar frityr i dagar efteråt.

Varför mandelfisk i airfryer är så populärt

Det finns flera anledningar till att mandelfisk i airfryer har blivit en favorit i många hem:

  1. Hälsosamt alternativ: Med minimal mängd olja får du ändå en krispig yta.
  2. Snabb tillagning: Det tar bara 10 minuter att laga fisken i airfryern.
  3. Enkelt: Receptet är så enkelt att till och med jag, som ibland kan blanda ihop salt och socker, klarar av det utan problem.
  4. Glutenfritt alternativ: Genom att använda mandel istället för vanligt ströbröd blir rätten naturligt glutenfri.
  5. Smakrik: Kombinationen av mandel, curry och gurkmeja ger fisken en härlig smak.

Hur du lagar mandelfisk i airfryer

Nu ska vi gå igenom hur du faktiskt lagar denna läckerhet. Håll i hatten, för här kommer receptet!

Ingredienser (4 portioner)

  • 400 g fiskfilé, frysta (t.ex. torsk, kolja eller sej)
  • 50 g mjölkfritt matfett
  • 1 dl glutenfritt ströbröd
  • 50 g sötmandel (ca 1 dl eller 2 dl mandelspån)
  • 1 tsk curry
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm salt
  • 10 g vitlök, finhackad
  • 0,5 dl persilja, hackad

Tillagning

  1. Tina fiskbitarna och klappa dem torra. (Här gäller det att ha tålamod, ungefär som när man väntar på att kaffet ska bli klart på morgonen.)
  2. Blanda matfettet med resten av ingredienserna till en bredbar smet. (Tänk dig att du gör en ansiktsmask för fisken.)
  3. Bred blandningen på fisken. (Nu får fisken sin lilla mandelkostym!)
  4. Lägg fiskbitarna på varsin bit ugnspapper och lägg ner i airfryerns korg.
  5. Kör i 10 minuter på 200 grader. (Passa på att göra något roligt under tiden, som att dansa till din favoritlåt.)

Servering och tillbehör

Servera din nygrillade mandelfisk med en klick yoghurt eller varför inte prova den härliga citronmajonnäsen som jag har inkluderat receptet på nedan? Ett tips är att servera fisken med ris eller pressad potatis för en komplett måltid.

Citronmajonnäs

Ingredienser:

  • 2 äggulor
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • Zest från 2 citroner
  • Juice från 1,5 citron
  • 2 dl rapsolja

Tillagning:

  1. Lägg ingredienserna i en hög behållare i samma ordning som i listan ovan, med äggulorna i botten.
  2. Använd en stavmixer och börja mixa från botten. Dra sakta stavmixern uppåt medan du mixar för att få en perfekt konsistens.

Avslutande tankar

Så där ja, kära vänner! Nu har ni ett nytt, spännande recept att prova i er airfryer. Mandelfisk är inte bara ett hälsosamt alternativ till traditionell friterad fisk, det är också ett sätt att imponera på middagsgästerna utan att behöva slita som ett djur i köket. Jag hoppas att ni gillar detta recept lika mycket som jag gör. Om ni provar det, vore det jättekul om ni delar era erfarenheter i kommentarsfältet nedan. Glöm inte att gilla och dela inlägget om ni tyckte det var användbart! För er som vill ha fler spännande recept och tips, rekommenderar jag starkt att ni prenumererar på bloggen. Då missar ni inget av mina kommande kulinariska äventyr. Och psst! Kika gärna in under Kalender-menyn för att se vilka spännande inlägg som är på gång.

Tills nästa gång, ha det så gott och lycka till i köket! //Jonas

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights