Lussekatter med Kvarg: En Saffransrik Tradition

Adventstid är här, och med den kommer den utsökta doften av saffransbullar. Men vad gör dessa lussekatter extra speciella? En av hemligheterna ligger i användningen av kvarg, eller kesella, som det också kallas. I detta inlägg kommer vi att dyka ner i historien bakom lussekatter med kvarg, varför de är så populära och hur du kan baka dem hemma.


Historia och Popularitet

Lussekatter har en lång tradition i Sverige, och de har alltid varit en del av julbakandet. Men hur kom kvarg in i bilden? På 1980-talet anlitade Arla kockar och bagare för att hitta nya användningsområden för deras nya smala färskost, kesella. En av bagarna upptäckte att kesellan kunde göra brödet saftigare och mer hållbart, och så började “kriget” om lussekatter med eller utan kvarg.

Varför Kvarg?

Kvarg tillför flera fördelar till din lussebulledegen:

  • Saftighet: Kvarg hjälper till att hålla bullarna saftiga längre, vilket är perfekt för adventsfikat som ofta ska hålla sig flera dagar.
  • Bättre Deg: Kvarg gör degen enklare att arbeta med och ger bullarna en fluffig textur.

Recept: Lussekatter med Kvarg

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin ( Smör är att föredra )
  • 2 påsar saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl socker
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kvarg (0,3%) ( gärna med vanilj )
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • Ev. 1 1/2 dl russin
  • Ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)
  • Till pensling och garnering: ägg, russin

Gör Så Här

Smula Ner Jästen:
Smula ner jästen i en bunke.

Smält Matfettet:
Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet.

Ljumma Degspadet:
Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.

Rör Ut Jästen:
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg.
Blanda ev. i russin.

Arbeta Degen:
Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
Strö lite mjöl över degen.

Låt Jäsa:
Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

Baka Ut:
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.
Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.

Grädda:
Sätt ugnen på 225°C. Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin som garnering i bullarna.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.

Tips för Perfekta Lussekatter

  • Lägg Saffranet i Blöt: Lägg saffranet i blöt i lite cognac eller vodka för en intensivare smak.
  • Torka Russinen: Lägg torkade russin i vatten kvällen innan för att behålla saftigheten.
  • Använd Rumsvarma Ingredienser: Ta fram smör, ägg och mjölk så att de blir rumsvarma för en bättre deg.

Nu har du alla hemligheterna för att baka de saftigaste och fluffigaste lussekatterna med kvarg. Prova detta recept i år och upplev skillnaden själv. Om du gillade detta inlägg, dela det med dina vänner och familj, och lämna en kommentar nedan För mer julinspiration och bakrecept, kolla in vår kalendermeny för att se vilka planerade inlägg som väntar. Prenumerera på vår blogg så missar du inga av våra kommande inlägg!

//Jonas

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights