Julens historia: Från S:t Nicolaus till Kalle Anka – en svensk tradition

Hej kära läsare! Det är jag, er lokala julnörd från Falköping, som är redo att ta er med på en resa genom julens fascinerande historia. Så spänn fast säkerhetsbältena och låt oss åka tillbaka i tiden – men oroa er inte, vi kommer att vara hemma i tid för Kalle Anka klockan 15:00!


Julafton – mer än bara en dag att äta för mycket skinka

Visste ni att julafton faktiskt är höjdpunkten i den nordiska jultraditionen? Japp, vi nordbor gillar att fira kvällen innan den stora dagen. Det är lite som att öppna julklapparna i förväg, fast helt okej!

Från bondesamhälle till Disney-maraton

I det gamla bondesamhället var julafton den heligaste dagen på året. Folks to-do lista såg ungefär ut så här:

  1. Städa huset (check!)
  2. Fixa redskapen (check!)
  3. Avsluta allt arbete (dubbel-check!)
  4. Vänta på att Kalle Anka ska uppfinnas (vänta, va?)

Okej, det sista var kanske inte med på listan då, men ni fattar poängen. Julafton var en big deal!

Jultomten – från turkisk biskop till rödklädd gottegris

Nu kommer vi till den stora stjärnan i julshowbiz – jultomten själv! Men håll i er, för hans ursprung är lite mer komplicerat än man kan tro.

S:t Nicolaus – den ursprungliga julgubben

Långt innan Coca-Cola gav tomten sin röda dräkt, fanns det en snäll biskop vid namn S:t Nicolaus som levde på 300-talet i det som idag är Turkiet. Han var känd för sin generositet och för att ge gåvor i hemlighet. Tänk er en sorts Robin Hood i biskopskläder, fast utan tights.

Från bock till tomte – en svensk makeover

I Sverige hade vi länge julbocken som gåvoutdelare. Tänk er en person utklädd till bock som kom på besök – lite läskigt, eller hur? Men under 1800-talet fick bocken konkurrens av en ny kändis på julscenen – jultomten. Vår svenska jultomte är som en fusion mellan S:t Nicolaus och den lokala gårdstomten. Det är som att blanda en internationell superstjärna med din snälla granne som alltid hjälper till att klippa gräsmattan.

Julklappar – mer än bara en klapp på dörren

Ordet “julklapp” har faktiskt en rolig historia. Det kommer från seden att knacka på någons dörr på julafton och kasta in en gåva. Det var som dåtidens version av “ding dong ditch”, fast med presenter!

Svenska jultraditioner – från halm till Disney

Julhalm – den ursprungliga julmattan

Förr i tiden lade man halm på golvet till jul. De kallade det “julglädjen”. Jag antar att det var dåtidens version av att rulla ut röda mattan, fast mer… stickigt.

Kalle Anka – den nya jultomten?

Sedan 1960 har Kalle Anka och hans vänner varit en lika viktig del av den svenska julen som glögg och pepparkakor. Det är fascinerande hur en amerikansk anka har blivit en sådan central figur i vår jultradition. Men hey, vem kan motstå en pratande anka i sjömanshatt?

Avslutande tankar

Från S:t Nicolaus till Kalle Anka, från julbock till tomte, och från julhalm till Disney – vår jultradition har verkligen gjort en resa! Men oavsett hur mycket traditionen förändras, förblir julens kärna densamma: att samlas med nära och kära, äta gott, och kanske öppna en present eller två.

Vad tycker ni? Har ni några speciella jultraditioner i er familj? Dela gärna med er i kommentarsfältet nedan!

Och glöm inte att gilla och dela detta inlägg om ni tyckte det var intressant.

Prenumerera också på bloggen för att inte missa kommande inlägg om våra fascinerande traditioner. Kolla även in vår Kalender-meny för att se vilka spännande ämnen vi har planerat framöver!

God jul, och må tomten vara med er! (Och glöm inte att lämna lite gröt till gårdstomten, bara för säkerhets skull.)

//Jonas

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights