Så håller du julgranen fräsch länge – tips och historia
Hej alla julälskare!
Det är dags att prata om den gröna stjärnan i våra hem under julen – julgranen!
Jag ska dela med mig av mina bästa knep för att hålla den fin och grön hela säsongen, plus lite kul historia om hur den hamnade i våra svenska hem.
Så ta fram glöggen och låt oss dyka in i granens värld!
Julgranens resa till Sverige – från Tyskland till Borås
Visste ni att julgranen är en import från Tyskland? Jodå, den kom hit på 1700-talet, men det var inte förrän på 1800-talet som vi vanliga Svenssons började ha gran hemma. Tänk er, den första dokumenterade julgranen i Sverige stod hos en grevinna i Stockholm 1741. Jag undrar vad mina förfäder i Borås tyckte när de såg sin första julgran?
Så får du granen att hålla sig grön och grann
Nu till det ni alla väntat på – hur får man granen att stå sig genom hela julstöket? Här kommer mina bästa tips, och jag lovar, det är enklare än att lära hunden nya tricks!
1. Välj rätt gran från början
Först och främst, välj en färsk gran. Den ska kännas tung och ha spänstiga barr som sitter fast ordentligt. Om den känns lätt som en fjäder och barrar mer än min hund fäller på våren, då är det dags att leta vidare!
2. Ge granen en mjukstart
Precis som vi människor gillar inte granen plötsliga förändringar. Låt den vänja sig vid värmen gradvis. Ställ den i garaget eller på balkongen i en hink med vatten i ett dygn innan du tar in den. Det är som att låta den ta en powernap innan festen!
3. Ge granen en ny frisyr
Okej, inte riktigt en frisyr, men såga av ett par centimeter av stammen rakt av. Det är som att öppna en ny flaska vin – det gör susen för upptaget!
4. Vatten, vatten och mer vatten
Granen är törstigare än en kamel i öknen. Ge den gott om vatten, särskilt de första dagarna. En kungsgran kan dricka upp till fem liter de första dygnen! Tänk på det nästa gång du klagar över att du måste dricka åtta glas om dagen.
5. Hitta rätt plats i hemmet
Placera inte granen nära element, öppen spis eller i direkt solljus. Det är som att ställa sig i bastun med vinterjacka – inte så trevligt i längden!
Vanliga misstag att undvika
- Glöm inte att vattna! Det är det vanligaste misstaget.
- Använd inte socker eller värktabletter i vattnet. Det är en myt och granen föredrar rent vatten.
- Undvik att placera granen där det är drag, som nära ytterdörren.
Lite extra kärlek till granen
Om din gran börjar se lite hängig ut, prova att ta ut den över natten och ge den en ny snittyta dagen efter. Det är som en spa-behandling för granar!
Att välja Julgransfot, Vilken är den bästa ?
Vad ska man tänka på när man står i begrepp att köpa en julgransfot? Ja, framför allt så ska den förstås stå stabilt och hålla granen i ett stadigt grepp. Men den ska förstås också helst vara lätt att montera, och så ska man ju komma åt den när det är dags att vattna. Bäst i test har gjort ett stort test av julgransfötter med riktiga julgranar. Sedan har de utvärderat stabiliteten, monteringen och möjligheten till vattning.
Länk till testet: Bäst i test / Julgransfötter
Avslutande tankar
Ja, nu är ni redo att ta hand om er julgran som riktiga proffs! Kom ihåg att en välskött gran är en glad gran, och en glad gran sprider mer julglädje än tomten själv.
Gillade ni de här tipsen? Dela gärna inlägget med era vänner så att fler kan få fina granar i år!
Och glöm inte att kika in under Kalender-menyn för att se vilka spännande inlägg som är på gång. Prenumerera på bloggen så missar ni inget – jag lovar att det kommer mer skoj framöver!
Hur ser era julgranstraditioner ut? Har ni några egna knep för att hålla granen fin? Dela med er i kommentarerna nedan – jag är nyfiken på att höra era historier!
God jul och må era granar stå gröna och fina hela säsongen!
//Jonas
Lämna gärna en kommentar