Putsa mässing: 5 enkla knep för skinande resultat

Hej alla mässingsälskare där ute! Det är dags att ta fram putsduken och ge våra älskade mässingsprylar lite extra kärlek. Som en gammal hund som lärt sig nya trick, har jag samlat på mig några riktigt bra knep för att få mässingen att skina som en nypolerad krona.

Så låt oss dyka in i mässingens gyllene värld!


Mässingens historia – från kungligt till vardagligt

Innan vi börjar putsa, låt oss ta en titt på mässingens spännande historia. Denna gyllene legering av koppar och zink har faktiskt varit med oss längre än både kaffe och potatis (ja, jag vet, svårt att tro!).Mässing har använts i över 2000 år och har gått från att vara en kunglig metall till att pryda våra vardagsrum. I Sverige blev mässing populärt under 1600-talet, när vi började tillverka allt från ljusstakar till dörrknappar. Utomlands har mässing varit lika populärt, särskilt i länder som England och Tyskland, där mässingsinstrument har fått hela orkestrar att glänsa.

5 husmorsknep för skinande mässing

Nu till det vi alla väntat på – hur får vi mässingen att skina som en nypustad trumpet? Här kommer fem knep som är så enkla att till och med jag, en gammal hund, kan lära mig dem!

1. Ketchupknepet – inte bara för korv!

Visste ni att ketchup inte bara är gott på korven? Det är faktiskt ett suveränt putsmedel för mässing!

  • Applicera ketchup på mässingsytan med en mjuk trasa.
  • Låt verka i 30-60 minuter (perfekt tid för en kopp kaffe och en tidning).
  • Gnugga försiktigt med trasan.
  • Skölj av med varmt vatten och lite diskmedel.
  • Torka torrt med en mjuk handduk.

2. Ättika, mjöl och salt – mässingens bästa vänner

Detta knep låter som ett konstigt recept, men tro mig, det funkar!

  • Blanda 1 msk ättika med 2 msk salt i en skål.
  • Tillsätt mjöl tills du får en smetig konsistens.
  • Applicera blandningen på mässingen.
  • Låt verka i 1 timme (perfekt tid för en powernap).
  • Putsa försiktigt, skölj av och torka.

3. Citron och bikarbonat – naturens egen puts

För er som gillar det naturliga, här kommer ett ekologiskt alternativ:

  • Pressa saften från en halv citron i en skål.
  • Tillsätt 1-2 tsk bikarbonat och rör om.
  • När bubblandet lagt sig, applicera på mässingen.
  • Låt verka i 30 minuter.
  • Skölj av med varmt vatten och torka.

4. Kokande vatten – perfekt för ljusstakar

Har du en ljusstake full med stearin? Inga problem!

  • Koka upp vatten i en stor kastrull.
  • Sänk ner ljusstaken i 15-20 sekunder.
  • Ta upp och putsa med en mjuk trasa (använd grytlappar!).
  • Upprepa tills ljusstaken är ren.

5. Vatten och såpa – den enkla vägen

Ibland är det enklaste det bästa:

  • Blanda varmt vatten med lite såpa i en skål.
  • Doppa en mjuk trasa i vattnet och putsa försiktigt.
  • Torka torrt med en mjuk handduk.

Mässingsvård – mer än bara puts

Kom ihåg, kära vänner, att regelbunden vård är nyckeln till långvarig glans. Putsa din mässing med en mjuk trasa, vatten och lite såpa då och då, så slipper du ta till de tyngre artillerierna lika ofta. Och glöm inte att läsa skötselråden innan du börjar! Vissa mässingsföremål är känsligare än andra, precis som vi människor. Testa alltid på en liten, dold yta först.

Läs även dessa inlägg:

* Så blir ditt SILVER skinande rent: Bästa städtipsen för hemmet

* Skinande ren KOPPAR: Enkla husmorstips för glänsande resultat


Avslutande ord

Så där ja, nu har ni alla mina hemliga knep för att få mässingen att skina som en sol! Jag hoppas att dessa tips kommer att göra era mässingsprylar lika glada som en hund med två svansar.

Gillade ni inlägget? Glöm inte att gilla, dela och kommentera!
Och missa inte chansen att prenumerera på bloggen för fler gyllene tips.

Kika även in under Kalender-menyn för att se vad som är på gång framöver.
Vem vet, kanske blir nästa inlägg om hur man putsar silver med bananskal? (Skoja bara… eller?)

Tack för att ni läste, och må era mässingsprylar alltid glänsa!

//Jonas

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights