Knepen för perfekt kokt potatis: Från historia till tallrik

Knepen för perfekt kokt potatis: Från historia till tallrik

Hej potatisälskare!
Idag ska vi dyka ner i potatisens underbara värld och avslöja de bästa knepen för att få till den där perfekta, krämiga konsistensen som får oss att längta efter mer.

Som en riktig potatisnjutare har jag samlat på mig några guldkorn genom åren, och nu är det dags att dela med mig!


Potatisens resa: Från Anderna till svenska tallrikar

Innan vi börjar med kockandet, låt oss ta en snabb titt på potatisens fascinerande historia. Tänk er att denna lilla knöl har rest längre än de flesta av oss!

  • För 8000 år sedan: Inkaindianerna odlade potatis högt uppe i Anderna.
  • 1600-talet: Potatisen anlände till Europa med spanska erövrare.
  • 1720-talet: Jonas Alströmer introducerade potatisen i Sverige.

Visste ni att potatisen var så viktig för inkaindianerna att de till och med bryggde öl på den? Kanske något att testa hemma? Nej, jag skojar bara – låt oss hålla oss till matlagning för nu!

Knepen för den perfekta kokningen

Nu till det ni alla väntat på – hur kokar man egentligen den perfekta potatisen? Här kommer mina bästa tips:

1. Att skala eller inte skala?

Det är frågan! Personligen föredrar jag att skrubba potatisen och behålla skalet. Det ger extra smak och näring. Men välj gärna ekologiskt om du planerar att äta skalet – då slipper du oroa dig för bekämpningsmedel.

2. Vattnet ska koka!

Sätt på vattnet innan du börjar skrubba potatisen. När vattnet kokar, lägg i potatisen snabbt. Varför? Jo, för att potatisen ska behålla sina näringsämnen och inte bli vattnig. Tänk på potatisen som en liten simmare – den vill hoppa i det varma vattnet snabbt!

3. Salta lagom

Ungefär 1-2 teskedar salt per liter vatten är perfekt. Det är som att ge potatisen ett litet spa-bad – lagom salt gör underverk!

4. Locket på!

Koka under lock, men om det börjar koka över, lägg locket lite på sniskan. Det är som att ge potatisen en liten hatt som den kan lyfta lite om den blir för varm.

5. Timing är allt

Koka i 10-25 minuter beroende på storlek. Använd en potatissticka för att känna efter – när den glider in lätt är potatisen klar. Det är lite som att ta tempen på en sjuk vän, fast mycket godare resultat!

Olika potatisar, olika knep

Färskpotatis

Koka snabbt i saltat vatten med några dillstjälkar. Låt ånga av på en handduk i 10 minuter. Servera med en klick smör och lite flingsalt – sommar på en tallrik!

Mandelpotatis

Denna känsliga sort kräver extra kärlek. Sjud försiktigt under lock och håll koll med provstickan. Perfekt för fluffiga puréer och mos!

Förvara potatisen rätt

Potatisen trivs bäst i mörker och svalka, ungefär 5-8 plusgrader. Tänk på den som en liten vampyr – den gillar inte solljus och värme!

Avslutande tankar

Så , nu är ni redo att bli mästerkockar på potatis!

Kom ihåg att experimentera och hitta er egen favoritmetod. Och glöm inte att välja ekologiskt när ni kan – det är bra både för er och för miljön.

Gillade ni inlägget? Glöm inte att gilla, dela och kommentera! Har ni några egna potatisknep?
Dela gärna med er i kommentarsfältet nedan. Och missa inte att kolla in våra andra matlagningsinlägg – det finns massor av godsaker att upptäcka!

Prenumerera gärna på bloggen för att inte missa kommande inlägg.
Och psst… kolla in vår Kalender-meny för att se vad vi har planerat framöver.
Kanske blir det en djupdykning i potatismosets hemligheter nästa gång?

Tack för att ni läste, och må era potatisar alltid vara perfekt kokta!

//Jonas

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights