Lutfisk: En älskad svensk jultradition med 500-årig historia
Hej kära läsare! Idag ska vi dyka ner i en av Sveriges mest älskade (och kanske mest omtvistade) mattraditioner – lutfisken!
Som en gammal vaktmästare och hundälskare från Borås har jag sett min beskärda del av julbord, och lutfisken har alltid haft en speciell plats på tallriken.
Så låt oss ta en närmare titt på denna geléaktiga delikatess och dess spännande historia!
Lutfiskens långa resa genom historien
Från medeltida festmat till jultradition
Tro det eller ej, men lutfisken har faktiskt varit en del av det svenska köket i över 500 år! Den äldsta noteringen om svensk lutfisktradition kommer från Linköping och biskop Hans Brask, som levde mellan 1464 och 1538. Enligt historien festade han på lutfisk med mandel, russin och ärtor under fastan. Tänk er det – lutfisk som fastemat! Det låter nästan som en paradox, eller hur?
Lutfiskens gyllene era
Under 1500-talet fanns det till och med ett yrke som kallades “fiskblöterskor”. Det var kvinnor som specialiserade sig på att blötlägga fisken. Jag kan tänka mig att det inte var det mest glamorösa jobbet, men säkert ett viktigt sådant!Och tänk er, Sverige hade en gång i tiden en hel flotta av “lutfiskefartyg” – mellan 40 och 50 stycken. De var specialiserade på att fiska långa av hög kvalitet. Det måste ha varit ett tufft jobb, särskilt under de kalla vintermånaderna på Nordsjön.
Hur lutfisken blir till
Nu kanske ni undrar hur man egentligen gör lutfisk. Jo, det är faktiskt en ganska intressant process:
- Först tar man torrfisk (oftast långa eller torsk)
- Sedan blötläggs fisken i lut (därav namnet “lutfisk”)
- Efter det sköljs fisken noggrant i vatten
- Slutligen kokas fisken och serveras
Det låter kanske inte så aptitligt, men resultatet kan faktiskt vara riktigt gott om det görs rätt!
Lutfiskens popularitet idag
I Sverige
Trots att lutfisken har tappat lite i popularitet de senaste åren, finns det fortfarande många som älskar denna traditionella rätt. Den har till och med fått ett eget sällskap – “Lutfiskens vänner”. Jag undrar om de har årsmöten där de sitter och diskuterar olika lutfiskrecept?
Utomlands
Tro det eller ej, men lutfisken har faktiskt spridit sig utanför Sveriges gränser. I Norge kallas den “lutefisk”, och i Finland går den under namnet “lipeäkala”. Det finns till och med områden i USA med stor skandinavisk befolkning där lutfisken är populär. Jag kan tänka mig att det är ett sätt för utvandrare att hålla fast vid sina rötter – genom att äta geléaktig fisk!
Framtiden för lutfisken
Även om lutfisken kanske inte är lika populär som den en gång var, finns det fortfarande hopp. Vissa kockar försöker modernisera rätten genom att experimentera med nya smaker och tillagningstekniker. Vem vet, kanske kommer vi snart se lutfisk-sushi eller lutfisk-tacos på trendiga restauranger?
Ah, lutfisk – den där klassikern som delar folk i två läger: älskare och skeptiker. Oavsett vad du tycker om denna geléiga delikatess, så är det dags att kavla upp ärmarna och göra det ordentligt. Här kommer ett recept med en gnutta kärlek och en rejäl nypa humor.
Ingredienser (för 4 hungriga eller tveksamma)
- 2 kg lutfisk (ja, du behöver mycket, men det mesta är vatten)
Vit sås: - 2 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde (det är jul, så ingen snålhet här)
- Salt efter smak
- 1,5 krm vitpeppar (eller en liten “puff” om du känner dig rebellisk)
- 100 g smör (för extra lyx i såsen)
Så här gör du:
1. Lutfisken – förberedelsernas maraton
Lägg lutfisken i en rejäl balja med kallt vatten. Inte en snabb dusch – vi snackar minst 24 timmar. Helst ännu längre. Det är som en fisk-spa-upplevelse, och du vill inte stressa den.
2. Dags för ugnsmagi
- Sätt ugnen på 200 grader (och ja, den måste vara varm innan fisken åker in).
- Lägg lutfisken i en ugnsform, skinnsidan nedåt. Använd en form med höga kanter – du vill inte ha lutfisksoppa på golvet.
- Täck med aluminiumfolie och in i ugnen i cirka 30 minuter.
- Ta ut fisken, låt den vila (den har jobbat hårt). Putsa till bitarna så de ser lite prydligare ut, salta och skicka tillbaka dem i ugnen i 15 minuter till.
3. Den vita såsens elegans
- Smält smöret i en kastrull – doften kommer redan här få dig att känna dig som en mästerkock.
- Rör ner mjölet och tillsätt mjölken och grädden lite i taget. Vispa, vispa, vispa – ingen klumpfest här!
- Låt såsen puttra på svag värme i fem minuter. Rör om då och då så den inte bränner fast (ja, det har hänt oss alla).
- Smaka av med salt och vitpeppar. Sedan rör du i smöret för att “blanka” såsen – det är lyxigt och viktigt, okej?
- Precis innan servering kan du mixa såsen lite för extra fluff.
4. Servering – nu gäller det
Lägg upp lutfisken med den vita såsen, kokt potatis och grön ärtor. Om du vill ge en liten twist kan du toppa med knaperstekt bacon eller fläsk – som de gör i Bohuslän och Norge. Och glöm inte kryddpeppar!
Voilà!
– en klassisk lutfiskmiddag som till och med skeptikerna kan uppskatta (om de inte bara tar potatisen). Bon appétit! Eller kanske “lycka till” om detta är din första gång. 😄
Avslutande tankar
Så, mina vänner – lutfiskens fascinerande resa från medeltida festmat till modern jultradition.
Oavsett om ni älskar eller avskyr lutfisk, kan vi nog alla vara överens om att den är en viktig del av vårt svenska kulturarv.
Vad tycker ni om lutfisk? Är det en älskad tradition i er familj eller något ni helst undviker?
Dela gärna era tankar och erfarenheter i kommentarsfältet nedan!
Och glöm inte att gilla och dela detta inlägg om ni tyckte det var intressant.
Om ni vill läsa fler liknande inlägg om svenska mattraditioner, kolla gärna in mina andra blogginlägg.
Och missa inte chansen att prenumerera på bloggen för att hålla er uppdaterade om kommande inlägg.
Kika även in under Kalender-menyn för att se vilka spännande ämnen jag planerar att skriva om framöver!
Tack för att ni läste, och god jul (med eller utan lutfisk)!
//Jonas
Lämna gärna en kommentar