Pizzarullar i Airfryer: Snabb och Smaskig Lunch på Nolltid!
Hej alla matälskare och airfryer-entusiaster! Idag ska vi dyka ner i en rätt som är så enkel att laga att till och med jag, en före detta föreläsare med en stroke i bagaget, kan fixa den med ena handen bakom ryggen. Låt mig presentera: Pizzarullar i airfryer!
Historien bakom pizzarullar
Pizzarullar, eller “pizza rolls” som de kallas på andra sidan pölen, har en spännande historia. De uppfanns faktiskt av en amerikansk entreprenör vid namn Jeno Paulucci på 1960-talet. Tänk er, medan vi i Sverige fortfarande tuggade på våra köttbullar, revolutionerade amerikanerna snabbmaten!
Från USA till svenska kök
Precis som jeans och rock’n’roll har pizzarullarna sakta men säkert smugit sig in i svenska hem. Men till skillnad från mig, som adopterades från Norrköping till Borås 1969, tog det lite längre tid för pizzarullarna att hitta hem till Svensson.
Varför airfryer?
Nu undrar ni kanske varför vi ska använda en airfryer? Jo, för att det är snabbare än att vänta på att pizzabudet ska hitta rätt i Falköping! Plus, det blir krispigare än min humor efter en kopp kaffe.
Fördelar med airfryer
- Snabbt: Maten är klar på 15 minuter
- Hälsosammare: Mindre olja behövs
- Krispigt resultat: Som om pizzarullarna varit på solsemester
Recept: Pizzarullar i airfryer
Nu ska vi laga mat, och det blir enklare än att hitta en gratis parkeringsplats i Falköping!
Ingredienser (1 portion):
- 1 libabröd (för er som undrar, det är inte en förkortning för “Liberal Bröd”)
- Pizzasås eller osötad ketchup (för er som gillar att leva på kanten)
- Oregano (det gröna som inte är gräsklipp)
- 50 g riven ost
- 80 g keso (proteinbomb för oss som vill ha muskler som Schwarzenegger)
- 50 g rökt kalkonpålägg eller skinka
Tillagning:
- Bred ut tomatsåsen på libabrödet som om du målar ett mästerverk.
- Strö på oregano, ost, keso och kalkonen/skinkan.
- Rulla ihop brödet tightare än en rulle toalettpapper under pandemin.
- Skär rullen i mindre bitar, ungefär som när man delar upp arvet efter moster Agda.
- Lägg ett bakplåtspapper i airfryern eller lägg rullarna i en bullform av papper eller varör inte i en muffinsform av silikon. (för att slippa skrubba efteråt).
- Värm rullarna i 8 minuter på 160 grader.
Nu har du en lunch som är snabbare än mitt barnbarn Celine när hon hör glassbilen!
Popularitet i Sverige och utomlands
Pizzarullar har blivit en hit både här hemma och utomlands. I USA äter de dem som mellanmål, i Japan har de gjort en sushi-version, och i Italien… ja, där blänger de nog bara argt på oss.
Avslutande ord
Så , mina vänner! Nu har ni lärt er att göra pizzarullar i airfryer snabbare än vad det tar för mig att förklara för min brasilianska fru varför vi firar midsommar.
Gillade ni det här inlägget?
Släng iväg en like snabbare än en pizzarulle åker ner i magen! Dela gärna med era vänner – för vem vill inte ha vänner som bjuder på pizzarullar?
Och glöm inte att kommentera med era egna kryddiga varianter!
Missa inte våra kommande matäventyr – kolla in vår Kalender-meny för att se vad som är på gång. Prenumerera på bloggen så missar du inte nästa gång vi förvandlar klassisk husmanskost till något som skulle få till och med Gordon Ramsay att höja på ögonbrynen!
Tills nästa gång, håll ugnen varm och humöret på topp!
//Eder ödmjuke bloggare Jonas
Lämna gärna en kommentar