10 expertknep för nybörjare: Så använder du en Airfryer som ett proffs
Hej alla matälskare och teknikentusiaster!
Det är jag, er gamla vän från Borås, som nu bor i Falköping och älskar att experimentera i köket.
Idag ska vi prata om den senaste trenden i köksvärlden – Airfryer! Jag minns när jag först hörde talas om den här prylen. Jag tänkte, “Va? En fritös utan olja? Det låter ju lika konstigt som att försöka lära en hund simma i en sandlåda!” Men låt mig berätta, den här lilla apparaten har verkligen revolutionerat mitt matlagningstänk.
Airfryern´s historia: Från New York till svenska kök
Airfryern uppfanns faktiskt av en holländsk uppfinnare vid namn Fred van der Weij 2005. Han ville hitta ett sätt att göra pommes frites krispiga utan att dränka dem i olja. Snacka om en smart kille! Sedan dess har Airfryern tagit världen med storm.I Sverige började vi se Airfryern dyka upp i butikerna runt 2015, och sedan dess har populariteten bara ökat. Det känns lite som när jag först fick min smartphone – plötsligt undrar man hur man någonsin klarade sig utan den!
10 expertknep för att bli en Airfryerexpert
Nu ska jag dela med mig av mina bästa knep för att använda din Airfryer. Och oroa dig inte, det är enklare än att lära en katt att apportera!
1. Placera den rätt
Ställ dinAirfryern på en plan yta med gott om utrymme runt omkring. Tänk på att den behöver andas, precis som jag efter en joggingtur (vilket händer ungefär lika ofta som en solförmörkelse).
2. Förbered maten rätt
Torka av färsk mat och pensla med lite olja. För frysta varor, släng in dem direkt! Det är nästan lika enkelt som att öppna en påse chips.
3. Skaka, skaka, skaka!
Ta ut korgen och skaka den mer än vad manualen säger. Det är som att dansa salsa med din mat – ju mer rörelse, desto bättre resultat!
4. Använd folie smart
Lägg folie i botten för panerade rätter, men blockera inte luftflödet. Det är som att ge maten en liten hängmatta att vila i.
5. Förvärmning? Inte alltid!
Skippa förvärmningen för det mesta, förutom för kött. Det sparar tid, och vem vill inte ha mer tid att göra… ingenting?
6. Vatten i botten för feta rätter
Häll lite vatten i botten när du lagar fet mat. Det är som att ge din luftfritös en liten pool party!
7. Handtvätta för längre liv
Diska delarna för hand istället för i diskmaskinen. Visa din luftfritös lite kärlek, så håller den längre än mitt senaste försök att banta.
8. Perfekt för uppvärmning
Glöm mikron! Använd luftfritösen för att värma rester. Din pizza kommer att tacka dig.
9. Gör egna grönsakschips
Experimentera med att göra egna grönsakschips. Det är nyttigare än vanliga chips och lika beroendeframkallande som att scrolla på TikTok.
10. Rengör efter varje användning
Torka ur den efter varje användning. Det tar bara en minut och är lika viktigt som att borsta tänderna (fast mycket enklare).
Avslutande tankar
Så, mina vänner! Tio enkla knep för att bli en Airfryermästare. Det är nästan lika enkelt som att göra instant nudlar, fast resultatet blir mycket godare.
Har du provat någon av dessa tips? Eller har du kanske egna knep att dela med dig av?
Lämna en kommentar nedan!
Glöm inte att spana in alla andra Airfryertips och Recept i Bloggen.
Och glöm inte att gilla och dela inlägget om du tyckte det var hjälpsamt.
Prenumerera gärna på bloggen för att inte missa kommande inlägg om allt från matlagning till mina äventyr i Brasilien (ja, jag har faktiskt varit där två gånger!).
Och kolla in vår kalender för att se vad som är på gång framöver.
Tills nästa gång, håll luftfritösen varm och humöret på topp!
// Jonas
Lämna gärna en kommentar