Friterad banan i Airfryer: En smakresa genom tid och rum
Hej på er, mina kära läsare! Idag ska vi dyka ner i en härlig blandning av sött, krispigt och lite syndigt – nämligen friterad banan i Airfryer.
Som en gammal räv i köket och Airfryer-entusiast, kan jag säga att detta är en rätt som verkligen får det att vattnas i munnen!
En gnutta historia med banan i huvudrollen
Friterad banan är ingen nymodighet, ska ni veta. Denna delikatess har sina rötter i många olika kulturer runt om i världen. I Brasilien, där min fru Adriana kommer ifrån, är “banana frita” en älskad gatumatsrätt. Och låt mig säga, efter mina besök där 2019 och 2023, förstår jag verkligen varför!
Från gatan till finrummet
Här i Sverige har vi kanske inte samma gatumatstradition, men vi älskar ju våra bananer.
Nu har den friterade bananen tagit klivet in i våra hem, och med Airfryerns intåg har det blivit enklare än någonsin att laga denna läckerhet.
Airfryer – den moderna kockens trollstav
Airfryern är som en liten magisk låda som gör maten krispig utan en massa olja. För en gammal vaktmästare som jag, känns det nästan som att laga mat i framtiden. Men jag lovar, det är enklare än att fixa en trasig toalett!
Varför Airfryer är perfekt för friterad banan
- Mindre olja = lite nyttigare (men fortfarande gott!)
- Snabbt och enkelt – perfekt när hjärntröttheten slår till
- Jämn och fin yta på bananen
Recept: Friterad banan i Airfryer
Här kommer mitt favoritrecept som jag brukar laga till familjen. Det är så enkelt att till och med jag, som en gång brände vatten, kan fixa det!
Ingredienser (4 portioner):
- 4 st bananer
- 2 ägg
- 2 dl mjöl
- 1 dl ströbröd
- 2 msk smält smör
- 4 dl vaniljglass (till servering)
Gör så här:
- Vispa äggen i en skål.
- Blanda ströbröd och smält smör i en annan skål.
- Skala bananerna och doppa dem först i ägg, sedan i ströbrödsmixen.
- Lägg bananerna i Airfryern.
- Ställ in på 180 grader och låt dem gå i 10 minuter.
- Servera med en kula vaniljglass och njut!
Friterad banan runt om i världen
Det är inte bara i Sverige och Brasilien som man älskar friterad banan. I Thailand har de “Kluay Khaek”, i Filippinerna “Banana Cue”, och i Venezuela “Tajadas”. Det är fascinerande hur en så enkel rätt kan föra samman människor från olika kulturer!
Avslutande tankar
Så, mina vänner! Nu har ni fått en liten inblick i den fantastiska världen av friterad banan i Airfryer.
Det är en rätt som är lika enkel att laga som den är god att äta.
Perfekt för en mysig fredagskväll med familjen eller som en överraskning till fikat.
Glöm inte att gilla, dela och kommentera detta inlägg om ni testar receptet!
Jag skulle älska att höra era tankar och kanske få några tips på hur ni gör er friterade banan.
Om ni vill ha fler roliga och enkla recept, missa inte att prenumerera på bloggen.
Och kika gärna in under Kalender-menyn för att se vad som är på gång framöver.
Vem vet, kanske blir nästa inlägg om hur man lagar stroganoff i Airfryer? (Skoja bara, eller…?)
Tack för att ni läste, och ha det så gott tills nästa gång!
//Er gamle vän och amatörkock Jonas
Lämna gärna en kommentar