Räk- och fiskgryta (Moqueca de Camarâo): En smakresa från Brasilien till Sverige
Hej på er, mina kära läsare!
Idag ska vi dyka ner i en härlig gryta som får mig att tänka på mina resor
till Brasilien med min fru Adriana.
Jag pratar såklart om den utsökta räk- och fiskgrytan, eller som den heter på portugisiska:
Moqueca de Camarâo.
Den här rätten är så god att den skulle kunna få en gammal äventyrare som jag att dansa samba!
Historien bakom Moqueca
Moqueca är en traditionell brasiliansk fiskgryta som har sina rötter i delstaten Bahia. Den har en fascinerande historia som sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Rätten är en smakfull blandning av inhemska, afrikanska och portugisiska influenser – precis som det brasilianska köket i stort.
Från Brasilien till Sverige
Ni kanske undrar hur den här exotiska rätten har hittat vägen till våra svenska kök? Jo, i takt med att vi svenskar har blivit mer och mer globaliserade och nyfikna på nya smaker, har Moqueca sakta men säkert smugit sig in i våra hjärtan och magar. Det är inte bara jag som har fallit för den här grytan efter mina Brasilienresor!
Popularitet i Sverige och utomlands
Moqueca har blivit allt mer populär i Sverige under de senaste åren. Vi svenskar älskar ju fisk och skaldjur, så det är kanske inte så konstigt att vi har tagit den här rätten till våra hjärtan. Utomlands har Moqueca länge varit en favorit, särskilt i länder med en stark fiskkultur.
Varför är Moqueca så omtyckt?
- Smakrik och nyttig: Kombinationen av fisk, räkor och grönsaker gör rätten både god och hälsosam.
- Flexibel: Man kan variera fisken och grönsakerna efter säsong och smak.
- Enkel att laga: Perfekt för både vardag och fest.
- Exotisk touch: Ger en känsla av semester i vardagen.
Hur man lagar en perfekt Moqueca
Nu ska jag dela med mig av mitt recept på Moqueca de Camarâo. Det här är en version som jag har finslipat efter mina resor till Brasilien och som har fått godkänt av min brasilianska fru.
Så här gör du:
- Börja med att skära fisken (jag gillar att använda lax och gös) i lagom stora bitar och marinera i limejuice och salt.
- Fräs lök, vitlök och chili i olivolja. Här gäller det att vara försiktig så man inte bränner sig – jag har gjort det misstaget mer än en gång!
- Tillsätt tomater, fiskfond och örter. Låt det sjuda en stund så att smakerna gifter sig.
- Häll i kokosmjölk och vatten, låt koka upp och lägg sedan i fisken.
- När fisken är klar, vänd ner räkorna och låt dem bli varma.
- Toppa med strimlad salladslök och servera med ris och het chilisås.
Mina bästa tips för en lyckad Moqueca
- Använd färsk fisk: Det gör hela skillnaden för smaken.
- Var inte rädd för kryddor: Chili och koriander ger rätten sin karaktär.
- Experimentera: Prova olika fisksorter och grönsaker för att hitta din favoritkombination.
Avslutande tankar
Moqueca de Camarâo är mer än bara en maträtt – det är en smakupplevelse som tar dig på en resa från de brasilianska stränderna till ditt eget kök.
Varje gång jag lagar den här rätten känner jag mig lite närmare Brasilien och min fru Adrianas hemland.
Jag hoppas att ni har blivit inspirerade att prova på att laga Moqueca själva.
Om ni gör det, glöm inte att dela era erfarenheter i kommentarsfältet nedan!
Och om ni vill ha fler spännande recept och berättelser från mina kulinariska äventyr, se till att prenumerera på bloggen.
Kolla även in under Kalender-menyn för att se vilka spännande inlägg som är på gång.
Tills näst gång, ha det så gott och smaklig måltid! //Er matglada Jonas
Lämna gärna en kommentar