Pannkakor: Sveriges älskade delikatess – från stekpanna till ugn
Rubrik:
Pannkakor: En resa genom tid och smaker
Hej pannkaksälskare! Är du redo att ge dig ut på en kulinarisk resa genom pannkakans underbara värld? Spänna fast säkerhetsbältet, för nu ska vi dyka ner i grytor och ugnar för att utforska denna älskade rätt som har förtrollat smaklökar i generationer!
Från forntid till frukostbord

Visste du att våra förfäder mumsade på pannkakor redan under stenåldern? Japp, det stämmer! Arkeologer har hittat bevis på att till och med Ötzi, den berömda ismannen, hade något pannkaksliknande i magen när han gick bort. Tänk dig att sitta runt lägerelden och dela på en förhistorisk pannkaka – det måste ha varit en riktig gourmetupplevelse på den tiden!
Pannkakans evolution i Sverige

I Sverige har vi haft ordet “pannkaka” sedan 1538. Men låt oss vara ärliga, den pannkakan var nog inte riktigt som den vi njuter av idag. Det var först i slutet av 1800-talet som vår moderna pannkaka gjorde entré, hand i hand med järnspisen. Tänk vad teknik kan göra för matlagningen!
Receptens hemligheter avslöjade
Nu till det ni alla väntat på – recepten! Här kommer två supergoda varianter som garanterat kommer att få dina smaklökar att dansa lambada.
Klassisk pannkaka à la mormor

Ingredienser:
- 3 dl vetemjöl
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
- En nypa salt
- Smör till stekning
Gör så här:
- Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken till en slät smet.
- Tillsätt resten av mjölken, äggen och saltet. Vispa som om ditt liv hängde på det!
- Låt smeten vila i 15 minuter (perfekt tid för en liten powernap).
- Stek i smör tills gyllene och krispiga. Flippa med stil!
Ugnspannkaka för lata söndagar

Ingredienser:
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk salt
- 8 dl mjölk
- 4 ägg
- Smör till formen
Tips: Blanda i hackad bacon i smeten eller lägg bacon skivor ovanpå.

Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°C. Värm upp den som om du värmde upp inför ett maratonlopp.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
- Häll i hälften av mjölken och vispa till en tjock smet. Rör ner äggen och resten av mjölken.
- Häll smeten i en smord långpanna.
- Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter eller tills gyllene och puffig.
Pannkakor över gränserna
Svenskar är inte ensamma om att älska pannkakor. I USA har de sina “pancakes” som är tjockare och ofta serveras med lönnsirap. Tänk dig en hög fluffiga pannkakor dränkta i sirap – det är så amerikanskt att det nästan borde spela nationalsången när man äter dem!
Pannkakans globala erövring
Från franska crêpes till japanska okonomiyaki, pannkakor finns i alla möjliga former runt om i världen. Det är som en kulinarisk världsturné på en tallrik!
Avslutande tankar
Så där har ni det, mina kära pannkaksvänner! Oavsett om du föredrar dem tunna och krispiga eller tjocka och fluffiga, så finns det en pannkaka för varje smak och tillfälle. Varför inte experimentera lite och skapa din egen signaturpannkaka?
Gillade du detta inlägg? Glöm inte att gilla, dela och kommentera! Berätta gärna om ditt favoritpannkaksrecept eller roligaste pannkaksminne. Och missa inte att kika in under Kalender-menyn för att se vilka spännande inlägg som är på gång. Prenumerera på bloggen så missar du inget av mina kommande kulinariska äventyr! //Jonas
Lämna gärna en kommentar