Kesoplättar: Gott, Nyttigt och Enkelt

Kesoplättar – Gott, Nyttigt och Enkelt: En Svensk Favorit

Hej alla matälskare! Idag ska vi dyka ner i en av mina absoluta favoriter – kesoplättar. Dessa små, proteinrika godbitar är inte bara supergoda, utan också förvånansvärt nyttiga och enkla att laga. Perfekt för dig som vill ha en snabb frukost eller mellanmål med lite extra sting!


Kesohistoria: Från USA till svenska kök

Innan vi hoppar in i receptet, låt oss ta en titt på kesohistorien. Visste du att keso egentligen är en svensk version av den amerikanska “cottage cheese”? Det var faktiskt Mjölkcentralens direktör Gösta Winberg som fick idén efter en USA-resa 1945. Tänk vad en liten semesterresa kan leda till!

Keso lanserades i Sverige 1958 och blev snabbt en hit bland bantare. Men oroa dig inte, idag är keso mycket mer än bara “dietmat”. Det har blivit en älskad ingrediens i allt från frukostbowls till, ja du gissar rätt, plättar!

Varför kesoplättar är awesome

  1. Proteinrika: Perfekt för dig som vill bygga muskler eller bara hålla dig mätt länge.
  2. Låg fetthalt: Keso innehåller ofta bara 4% fett eller mindre.
  3. Mångsidiga: Funkar lika bra till frukost som till mellanmål eller dessert.
  4. Snabba att göra: Från skål till mage på nolltid!

Recept: Kesoplättar deluxe

Ingredienser (2 portioner):

  • 250 g keso
  • 2 ägg
  • 1 msk fiberhusk (eller 2 msk dinkelmjöl för dig som gillar gamla hederliga grejer)
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vaniljpulver
  • Olja till stekning

Gör så här:

  1. Häll keson i en skål och blanda ner ett ägg i taget. Rör om som om ditt liv hängde på det!
  2. Rör i fiberhusk/dinkelmjöl, salt och vaniljpulver. Nu börjar det likna något!
  3. Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. Låt det fräsa lite.
  4. Stek på medelhög värme tills plättarna fått fin färg. Vänd försiktigt, vi vill ju inte ha kesokonfetti över hela spisen.
  5. Servera med färska bär eller stekta bananer. Eller varför inte både och? Du förtjänar det!

Kesotrenden: Från Sverige till världen

Keso har blivit så populärt att Arla nu har svårt att möta efterfrågan. Det är inte bara i Sverige som folk har fått upp ögonen för denna gryniga delikatess. I Tyskland kallas det “Quark” och har funnits i recept ända sedan 1600-talet. Tänk att vi svenskar var lite sena på bollen där!

Tips för perfekta kesoplättar

  • Experimentera med smaksättningar: Prova att tillsätta kanel, kardemumma eller varför inte lite riven citronzest?
  • Toppa smart: Färska bär, stekta äpplen eller bananer gör underverk.
  • Gör en stor sats: Kesoplättar funkar utmärkt att frysa in och värma upp senare.

Avslutande ord

Så där ja, nu är du redo att erövra kesovärlden med dina egna fantastiska plättar! Kom ihåg att det viktigaste är att ha kul i köket och att inte vara rädd för att experimentera.

Gillade du det här inlägget? Glöm inte att gilla, dela och kommentera! Berätta gärna om dina egna kesoplättsäventyr eller dela dina bästa tips.

Vill du ha fler goda och enkla recept? Kolla in våra andra inlägg och glöm inte att prenumerera på bloggen för att inte missa några kommande kulinariska upptåg. Och psst… kika in under Kalender-menyn för att se vad vi har planerat framöver. Det kommer bli gott, det lovar jag! //Jonas


Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights