Hawaiikassler med ananas – En nostalgisk klassiker som fortfarande älskas

En smakresa tillbaka till 80-talet

Hawaiikassler med ananas recept är en av de mest älskade 80-talsklassikerna som fortfarande är lika populär idag. Denna krämiga gratäng är enkel att laga och passar hela familjen

Hawaiikassler med ananas, en rätt som får oss att minnas barndomens middagar och 80-talets experimentella matkultur. Denna krämiga gratäng är både enkel att laga och perfekt för hela familjen. Med sin kombination av sött från ananasen och salt från kasslern är det en rätt som aldrig går ur tiden. Så varför inte ge denna klassiker en plats på middagsbordet igen?


Vad är Hawaiikassler med ananas?

Historien bakom rätten

Hawaiikassler dök upp under 70- och 80-talet när exotiska smaker som ananas och curry började ta plats i svenska hem. Kasslern, en rimmad och rökt kotlettrad, blev populär tack vare sin hållbarhet och enkelhet att tillaga. Kombinerad med den tropiska sötman från ananas blev den snabbt en favorit på middagsbordet.

Popularitet i Sverige och utomlands

I Sverige är Hawaiikassler synonymt med nostalgisk vardagsmat, medan liknande rätter utomlands ofta serveras med färsk ananas istället för konserverad. Den tropiska influensen har gjort att rätten fått ett internationellt erkännande, särskilt i länder där “Hawaii”-inspirerade smaker är populära.

Recept: Så lagar du Hawaiikassler med ananas

Ingredienser (4 personer)

  • 500 g kassler
  • 2 burkar ananasringar (à 227 g)
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 dl ananasjuice (från burkarna)
  • 2 tsk kycklingfond
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl gratängost

Garnering

  • Hackad persilja

Tillbehör

  • Kokt ris blandat med gröna ärter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skiva kasslern i ca 1 cm tjocka skivor och låt ananasen rinna av (spara juicen).
  2. Varva kasslerskivor och ananasringar i en smord ugnsform.
  3. Smält smöret i en kastrull, rör ner mjölet och späd med ananasjuice, kycklingfond, grädde och mjölk. Koka under omrörning i ca 3 minuter. Krydda med salt och peppar. Rör ner nästan all ost, spara lite till topping.
  4. Häll såsen över kasslern och strö över resterande ost. Gratinera mitt i ugnen i ca 15 minuter tills gratängen fått fin färg.
  5. Strö hackad persilja över och servera med kokt ris blandat med gröna ärter.

Varför älskar vi Hawaiikassler?

Den är enkel att laga, kräver få ingredienser och passar både stora och små smaklökar. Dessutom bjuder den på en härlig kombination av nostalgi och tropiska smaker – perfekt för vardagen eller helgen.


Dela din kärlek för klassiker!

Har du egna minnen av Hawaiikassler? Kommentera gärna nedan! Glöm inte att gilla, dela inlägget och prenumerera på bloggen för fler nostalgiska recept. Kika gärna in under Kalender-menyn för att se vad som kommer härnäst – kanske hittar du nästa familjefavorit! // Jonas

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights