Gör Grillytan till Din Scen: Steg för Steg till den Perfekta Grillkvällen

Grillsäsongen är här: Lyckas med grillkvällen varje gång!

Hamburgare å pommes gillar nästan alla, men Gud så trist att slänga djupfrysta isklumpar i en stekpanna, eller brända på nån grill, trista pommes på en plåt i ugnen och sedan servera det i något tråkigt bröd indränkt i ketchup.

Ja det är tyvärr så det brukar se ut om man blir bjuden på hamburgare på nån grillkväll.


När vårsolen börjar titta fram, vet vi alla vad det betyder – det är dags för grill! Men låt oss vara ärliga, hur många av oss känner inte en smula ångest inför tanken på att ordna den perfekta grillkvällen? Släng bort frysta hamburgare och trista pommes – idag höjer vi ribban!

USA kallas felaktigt för hamburgarens hemland, det var tyska immigranter från Hamburg som på slutet av 1800-talet tog med sig hamburgaren över Atlanten. Då var det en hackad biff som fick namnet “Hamburger steak”. Senare tillkom brödet och blev det vi idag kallar för hamburgare.

Varför Grillning?

Grillning är inte bara ett sätt att tillaga mat; det är en konstform som samlar vänner och familj. Det ger oss chansen att experimentera med smaker och tillbringa kvalitetstid utomhus.

Steg-för-Steg Guide till den Perfekta Grillkvällen

Förberedelser

  1. Starta med rätt utrustning: Se till att din grill är ren och redo. En bra kolgrill med lock är essentiellt för den rätta BBQ-känslan.
  2. Högkvalitativa råvaror: Använd endast bästa möjliga kött, som 1000g oxfärs, och undvik alltid blandfärs.

Recept

Hamburgare

  • Ingredienser: Oxfärs, schalottenlökar, matolja, BBQ-sås, Tabascosås, salt, svartpeppar.
  • Metod: Blanda ingredienserna och forma hamburgare med en hamburgerpress för perfekt form och konsistens.
  • Grillning: Grillburgare under lock för att få en jämn och saftig stekyta.

Ingredienser hamburgare

1000g oxfärs ( ej något blandfärs tjafs, och absolut aldrig fläskfärs )
3st normalstora schalottenlökar 
2-3 msk matolja 
1 msk BBQ-sås Smokey
2 tsk Tabascosås
Salt & SvartPeppar

Ingredienser salsa

4 st tomater 
1 dl BBQ-sås Orginal

Tillbehör
2 st gula lökar  , 6 st hamburgerbröd
12 skivor bacon
hamburger ost i skivor ( eller valfri ost )

Tillagning

1. Börja med salsan: Skär tomaterna i tärningar och blanda dem med BBQ-sås Orginal. Tillsätt salt och peppar. Låt dra medans du gör klart resten.

2. Riv schalottenlöken och blanda den med köttfärsen och matoljan. Krydda med salt och peppar och blanda i BBQ-sås Smokey och Tabascosåsen.

3. Justera din hamburgerpress efter önskad tjocklek. Lägg i köttet. Stäng hamburgerpressen. Öppna den. Se till att grillkolen är färdig. Den ska vara grå och inte brinna för att köttet ska bli så jämnt stekt som möjligt. Grilla på BBQ vis hamburgarna på båda sidorna och salta och peppra. Lägg på en ostskiva på varje burgare och låt den bli lite “mjuk”.  Lägg oxå på baconskivorna på grillen och låt dom bli lagom “grillade”

4. Grilla bröden hastigt så att de blir varma. Skär löken i grova skivor. Lägg burgarna på underdelen av bröden Lägg på en skiva av osten, Lägg på salsa och lökskivorna toppa med en bacon skiva.

Servera med hemmagjord pommes och valfri dryck. Ät och njut.

Hemmagjorda Pommes Frites

Hemmagjorda pommes är bland det godaste man kan äta, köp aldrig pommes, det är inte svårt att göra egna.

  • Ingredienser: Vinterpotatis eller bakpotatis.
  • Metod: Skär potatisen, koka i saltat vatten, och fritera sedan i het olja för krispighet.

Använd helst vinterpotatis eller bakpotatis för bästa resultat. 
Skär potatisen till stavar efter önskad tjocklek, 
Koka potatisen i saltat vatten i cirka 10 minuter
Skölj av potatisen i ett durkslag och låt den torka och svalna, ju kallare de är desto knaprigare blir de.

Har du som jag en fritös så använder du den enligt anvisning.

Har du inte det så går det Värma upp olja i en kastrull till 180gr.
Se till att ha ett kastrull lock eller en bakplåt nära till hands eftersom oljan är brandfarlig. 

Observera att du aldrig ska hälla vatten på kastrullen om det skulle börja brinna
Lägg pommesen på en hålselv med hushållspapper under så att oljan rinner av salta efter smak, men använd FLINGSALT, så stor skillnad mot “vanligt” salt.
Serveras varm.

Lyx tips, om du verkligen vill imponera.

Krydda dina pommes med pressad citronsaft, vitlök, rosmarin och timjan, svartpeppar. och salt. 

Ljusa Hamburgerbröd

  • Ingredienser: Mjölk, smör, jäst, salt, socker, vetemjöl.
  • Bakning: Baka dina egna bröd för den där extra touchen. Jäs, forma och grädda.

Tillagningstid: 90 minuter
16st

Ingredienser
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
Salt
12,5 dl vetemjöl, gärna special

Garnering
1 dl sesamfrö eller vallmofrö

 Pensling
1 ägg

 Tillagning

1. Smält smöret i en kastrull.
2. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt).
3. Smula sönder jästen i en bunke.
4. Rör ut den med lite av degspadet.
5. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
6. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
7. Jäs degen övertäckt ca 30 minuter.
8. Forma degen till en rulle.
9. Dela den i 16st bitar.
10. Forma dem till platta runda bullar, ca 12 cm i diameter.
11. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.
12. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
13. Pensla sedan bullarna med ägg och strö över valfria frön.
14. Värm under tiden ugnen till 225°C. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter.

Servering

Servera dina hamburgare och pommes med en hemmagjord salsa och fräscha tillbehör. Glöm inte drycken! Ett kallt öl eller ett glas rött passar utmärkt till.

Avslutande Engagemang

Har du provat recepten? Dela din upplevelse i kommentarsfältet! Gillade du detta inlägg, glöm inte att gilla, dela och kommentera. För mer inspiration, prenumerera på bloggen och missa inte våra tididigare inlägg om grilltips och BBQ-skolan i fyra delar.

Lycka till och njut av din grillkväll – du är nu redo att regera över röken och flammorna som en äkta grillkung (eller drottning)!

Missa INTE Vårt kommande inlägg den 23 April

🍔  En burgare som rockar grillen?
Beer Can Burger!

Vad är en Beer Can Burger? Beer Can Burger är grillningens Rolls Royce, en burgare som tar dina smaklökar på en oväntad roadtrip. Traditionellt använder man en ölburk för att forma köttet till en skål, som sedan fylls med allt gott du kan tänka dig.

Vi ger dig en en detaljerad steg-för-steg guide om hur du förbereder och grillar dessa fantastiska Beer Can Burgers. 🍔🔥

Följ Bloggen HÄR


//Jonas


Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights