Misstag i Köket: Saker du Bör Undvika för en Läckerare Måltid!
Kära läsare, visst är köket hemmets hjärta, men ibland blir våra gamla vanor där mer till hinder än till hjälp. Det är dags att rannsaka oss själva – och våra köksskåp – för att undvika vanliga misstag som kan stjälpa mer än de hjälper. Här kommer några tips på hur du kan slänga de gamla vanorna över axeln och välkomna nya, smartare köksrutiner!
Knivar i diskmaskinen? Oh, nej!
Även om det lockar att slänga knivarna i diskmaskinen efter middagen, tänk på att det snabbt kan förvandla dina vassa vänner till trubbiga bekanta. Handdiska istället knivarna noggrant, torka dem torra och förvara dem säkert på en magnetlist eller i ett robust knivställ. På så vis undviker du olyckor och håller dina knivar i toppskick längre. Tänk på det nästa gång du är frestad att skippa handdisken!
Det kan verka som en tidsbesparing att slänga in knivarna i diskmaskinen, men detta är faktiskt en av de värsta behandlingarna du kan ge dina skärande vänner. Läs mer här. Att ha dem i en låda skapar bara mer slitage och ökar risken för olyckor med slöa knivar! Se också Grill/BBQ Skola del 3. “Knivar och Skärbrädor”
Tomater – kylskåpets fiender?
Det kan verka praktiskt att slänga tomaterna i kylskåpet, men ack vad du bedrar dig! Kylan tar livet av smaken och lämnar dina tomatvänner vattniga och trista. Låt dem istället sola sig på köksbänken för maximal smaknjutning. Och för de som inte orkar vänta på att naturens godis ska mogna – burktomater i skafferiet är alltid ett säkert kort för matlagningen.
Kryddor vid spisen – mer nej än ja!
Visst är det bekvämt att ha kryddorna nära till hands när man lagar mat, men hetta är kryddornas arkefiende! Förvara dem istället i ett mörkt och svalt skåp för att bevara deras arom. Och när det är dags att använda dem, varför inte satsa på hela kryddor som du maler själv? Detta behåller smak och styrka längre, och ett kök utan kryddkvarn är som en sommar utan sol – helt enkelt ofullständigt!
Optimalt är att förvara dem i ett mörkt och svalt skåp.
En kryddkvarn är ett köksverktyg som inget hushåll bör vara utan. Rätter med smak- och aromrika kryddor kan i ett ögonblick ta dig till världens alla hörn.
Färska kryddor och örter förlorar dock snabbt både sin smak och arom och det är här kryddkvarnen kommer in i bilden! Med hjälp av en kryddkvarn kan du låta dina kryddor och örter vara hela och därmed bevara alla smaker inuti kryddan tills du väljer att mala den för att ta fram dem. Att köpa färdigmalda kryddor från affären kan inte jämföras med att mala egna färska kryddor med en kryddkvarn. Har du ännu inte testat att mala dina egna kryddor är det dags att du upplever skillnaden!
Omstridda Vitlökspressen
Många har en vitlökspress, men visste du att den faktiskt kan förstöra smaken? Pressen framkallar bitterhet från svavelämnena i vitlöken. Om du vill ha den rätta smaken, riv istället vitlöken på ett rivjärn.
Engagera Dig!
Nu är jag nyfiken, vilka köksmissar har ni stött på? Kommentera nedan och dela era erfarenheter. Och missa inte att trycka på gilla-knappen samt dela detta inlägg med era vänner. Följ gärna bloggen för fler kökstips och trix som förenklar ditt köksliv och höjer smakerna till nya höjder!
Glada hälsningar, Jonas 🍴
Lämna gärna en kommentar