Bästa Fyllningar till Bakad Potatis: Vår Topp-10 Lista

Detta inlägg är ett tillägg till vårt väldigt populära inlägg Bakad Potatis i Airfryer –

Välkommen till potatisrevolutionen!

Är du trött på samma gamla, tråkiga maträtter? Ge middagen en rejäl injektion av smak med vår topplista över de 10 bästa fyllningarna till bakad potatis. Att fylla en bakpotatis är som att måla på ett vitt canvas – bara fantasin sätter gränser! Följ med oss på en kulinarisk resa genom ett urval av kreativa och smakrika alternativ som garanterat kommer göra din bakade potatis till middagens stjärna.

Varför bakad potatis är en middagsräddare

När livet ger dig potatisar, gör du… bakad potatis! Det är en rätt som både är enkel att förbereda och kan varieras i oändlighet. Perfekt för en kväll då inspirationen är låg men magen kräver något gott och mättande. Med en airfryer på köksbänken blir potatisen krispig på utsidan och mjuk inuti på nolltid.

All potatis går att baka

Du behöver inte köpa särskilda bakpotatisar, även om de är rejält stora och har god smak. Vilken stor potatis som helst går bra att baka. Testa till exempel att baka sötpotatis! Det kan även vara trevligt att servera två mindre bakpotatisar per person istället för en stor.

Här kommer 10 av våra bästa tips på fyllningar till Bakpotatis.

1. Krämig baconröra

Krämig röra med knaperstekt bacon, färskost, rödlök och purjolök. Servera med färsk citron, hackad dill och gärna lite sallad.

Recept: Krämig baconröra
Krämig baconröra
1 paket bacon, ca 140 g
1 liten rödlök
10 cm purjolök
200 g smaksatt färskost, vitlök och örter
citronskal från 1/2 citron
peppar

Tillbehör
citroner
½ kruka dill
sallad

Gör så här

1.Stick några hål i potatisarna med en gaffel och klä sedan in dem i aluminiumfolie. Baka i mitten av ugnen tills de är mjuka, det tar 1–1½ timme beroende på storlek.
2.Baconröra: Skär baconet i minde strimlor och stek riktigt knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
3.Finhacka rödlök och purjolök och blanda med bacon, färskost och citronskal. Smaka av med svartpeppar.
4.Servera bakpotatisarna med en rejäl klick av baconröran, färsk citron, hackad dill och gärna lite sallad.

2. Asiatisk tonfiskröra

Här med en krämig fyllning av tonfisk med asiatiska smaker.

Recept: Asiatisk tonfiskröra
Ingredienser
2 tvättade bakpotatisar à 250 g
1 burk tonfisk i vatten
1 msk riven färsk ingefära
1 msk limesaft
1 msk finhackad rödlök
¼ färsk röd chilifrukt, finstrimlad
2 msk hackad färsk koriander
1 dl matyoghurt
salt och nymald svartpeppar

Tillbehör och garnering
färsk koriander
grönsallad

3. Krämig kycklingröra

Krämig och lite lättare kycklingröra smaksatt med rödlök, parmesanost och färska örter. Toppa med gräslök och servera med en sallad.

Recept: Krämig kycklingröra
Ingredienser
500 g bakpotatisar
35 g sallad
250 g tomater

Kycklingröra
1 grillad kycklingklubba
½ liten rödlök
1 dl lätt-crème fraiche 15%
1 msk majonnäs
25 g finriven parmesanost
½ dl blandade hackade färska örter, t ex timjan, gräslök och basilika
salt och peppar

Kycklingröra:
1.Plocka kycklingköttet från benet, släng skinnet. Finhacka löken.
2.Blanda crème fraiche, majonnäs, parmesan, lök och örter. Smaka av med salt och peppar och vänd ner kycklingen.
3.Skär ett kryss i potatisarna och klicka i kycklingröran. Servera med sallad och tomater.

4. Rostbiff med ananas- och valnötsröra

Krämig röra med ananas, valnötter och senap. Servera med strimlad rostbiff och toppa med rostad lök och strimlat apelsinskal.

Recept: Rostbiff med ananas- och valnötsröra
Ingredienser

Bakpotatis
4 bakpotatisar
2 msk smör
salt

Röra
½ dl majonnäs
2½ dl crème fraiche
½ msk senap
50 g valnötter
3 msk krossad ananas (avrunnen)
salt, peppar

Dekoration
8 skivor rostbiff
1 endiv eller valfri sorts sallad
apelsinskal
2 msk rostad lök
bladpersilja

Gör så här:
Tryck upp inkråmet i potatisen med fingrarna. Mosa med en gaffel ner en smörklick och lite salt i potatisen, lägg på röra.

Röra
1.Blanda samman majonnäs, crème fraiche och senap.
2.Hacka valnötterna grovt.
3.Blanda ner valnötter och ananas i röran. Smaka av med salt och peppar.

Dekoration och servering
4.Strimla rostbiffen.
5.Fyll bakpotatisen med röran. Toppa med rostbiff och dekorera med apelsinskal, rostad lök, salladsblad och persilja.

5. Lyxig laxröra med stenbitsrom

Varm- och kallrökt lax och sparris i en lyxig röra. Med färdig hollandaisesås gör du den på ett kick! Garnera med dill och citron.

Recept: Lyxig laxröra med stenbitsrom
Ingredienser

Bakpotatis
4 bakpotatisar
smör
salt

Röra
200 g varmrökt laxfilé
2 dl frysta gröna ärter
1 burk röd stenbitsrom, 80 g
½ skal från citron
2,3 dl hollandaisesås
salt, citronpeppar
2 msk smör

Dekoration
1 knippe grön sparris
salladsblad
½ citron
4 skivor kallrökt lax
dill

Gör så här:
1.Tryck upp inkråmet i potatisen med fingrarna. Mosa med en gaffel ner en smörklick och lite salt i potatisen, lägg på röra.

Röra
2.Ta skinnet av den varmrökta laxen och dela den i mindre bitar.
3.Förväll ärterna hastigt i lättsaltat vatten.
4.Blanda ner ärter, lax, rom och citronskal i hollandaisesåsen. Smaka av med salt och citronpeppar.

Dekoration och servering
5.Förväll sparrisen.
6.Fyll bakpotatisen med röran och dekorera med salladsblad, sparris, citron, kallrökt lax och dill.

6. Sötpotatis med fetaost och keso

Sötpotatis går precis lika bra att baka som vanlig potatis. Fyll den med en krämig röra av fetaost, keso, svarta bönor, kapris och timjan.

Recept: Sötpotatis med fetaost och keso

Ingredienser
4 sötpotatisar
75 g fetaost
250 g naturell keso
2 msk kapris
2 msk färsk timjan
190 g svarta bönor (färdigkokta), 115 g avrunnen vikt
salt och peppar

Servering
50 g rucola
smulad fetaost
kapris
färsk timjan

Gör så här:
Smula fetaosten i en bunke och rör ihop med keso, kapris och finhackad timjan. Låt bönorna rinna av och rör ner dem i kesoröran.
Smaka av med salt och peppar.
När potatisen är klar, gör ett snitt och fördela kesoröra och rucola i potatisen.
Garnera eventuellt med smulad fetaost, kapris och färsk timjan.

7. Ostkräm och strimlad skinka

Gröp ur bakade potatisar och blanda med färskost, crème fraiche och lagrad ost. Lägg tillbaka allt i skalen och toppa med skinka.

Recept: Ostkräm och strimlad skinka
Ingredienser
4 bakpotatisar
1 msk rapsolja
100 g färskost
1 dl crème fraiche
150 g riven västerbottensost
8 körsbärstomater
140 g lufttorkad skinka
4 kvistar färsk timjan

Gör så här:
Dela potatisarna mitt itu på längden och gröp ur köttet så det blir en skål av skalet, spara potatisinnandömet.
1.Rör samman färskost, crème fraiche, innandömet från potatisen och västerbottensosten. Fördela i de 8 potatisskålarna.
2.Dela tomaterna i halvor. Skär skinkan i strimlor.
3.Toppa med tomater och strö över skinka. Ställ in i ugnen igen, ca 10 min tills osten fått fin färg. Klipp över timjan.

Kockens tips

Du behöver inte köpa särskilda bakpotatisar, även om de är rejält stora och har god smak. Vilken stor potatis som helst går bra att baka.

8. Kycklingröra med sweet chili och bacon

Chilisås och tabasco sätter sting på den här röran med färdiggrillad kyckling. Toppa med knaprigt bacon och strimlad paprika.

Recept: Kycklingröra med sweet chili och bacon
Ingredienser

Bakpotatis
4 bakpotatisar
2 msk smör
salt

Röra
300 g grillad kyckling
250 g kesella naturell (10 %)
½ dl majonnäs
2 msk sweet chili-sås
3 droppar tabasco
1 paprika
salt, peppar

Dekoration
140 g tärnad bacon
3 dl strimlad isbergssallad
½ paprika, strimlad
bladpersilja

Gör så här:
Tryck upp inkråmet i potatisen med fingrarna. Mosa med en gaffel ner en smörklick och lite salt i potatisen, lägg på röra.

  • Röra
    1.Blanda kesella, majonnäs, sweet chilisås och tabasco i en skål. Skölj, kärna ur och tärna paprikan.
    2.Blanda ner kycklingköttet och paprikan i röran. Smaka av med salt och peppar.
    Dekoration och servering
    3.Stek bacontärningarna knapriga, lät rinna av på hushållspapper.
  • 4.Lägg isbergssallad i potatisen och toppa med röran. Dekorera med bacon, strimlad paprika och bladpersilja.

9. Vegetarisk medelhavsröra

Med pesto, fetaost och svarta oliver går tankarna till länderna kring Medelhavet. Servera gärna röran med bakad sötpotatis!

Recept: Vegetarisk medelhavsröra
Ingredienser
Bakad sötpotatis
4 sötpotatisar
2 msk smör
salt

Medelhavsröra
1 dl urkärnade svarta oliver
300 g färskost, t ex philadelphia
3 msk röd pesto
150 g smulad fetaost
salt och peppar

Servering
½ rödlök
70 g rucola
1 dl svarta oliver
körsbärstomater
färsk basilika

Gör så här:
Tryck upp inkråmet i potatisen med fingrarna. Mosa med en gaffel ner en smörklick och lite salt i potatisen, lägg på röra.

Medelhavsröra
1.Hacka oliverna grovt. Blanda samman färskost och pesto.
2.Rör ner oliverna och fetaosten, smaka av med salt och peppar.

Servering
3.Skala och finhacka rödlöken.
4.Lägg ruccola i sötpotatisen och toppa med röran. Dekorera med lök, oliver, delade tomater och basilika.


10. Skagenröra och laxrom

Krämig skagenröra är en riktig favorit! Garnera med laxrom eller annan valfri rom, finhackad dill och tunt skuren gräslök.

Recept: Skagenröra och laxrom
Ingredienser
8 medelstora bakpotatisar
700 g räkor med skal
2 kvistar dill
¼ rödlök
2 msk fint skuren gräslök
½ dl fint tärnad gurka
2 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
25 g laxrom
salt och vitpeppar

Garnering
citroner och dill

Gör så här:
Skagenröra:
Skala räkorna och hacka dem grovt. Finhacka dillen och löken blanda med gräslöken, slanggurkan, majonnäsen och crème fraichen.
Smaka av med salt och mald vitpeppar.

Skär snitt i de bakade potatisarna och tryck ihop dem så att de öppnar sig.
Lägg på fyllning och garnera med laxrom, finhackad dill och fint skuren gräslök.


Gillade du vårt inlägg om de bästa fyllningarna till bakad potatis? Då har vi en liten uppmaning till dig! Om du testar något av recepten, dela gärna din upplevelse i kommentarerna nedan eller på sociala medier. Vi älskar att höra från våra läsare och ser fram emot att se era kreativa skapelser.

Missade du vårt tidigare inlägg om bakad potatis i Airfryer? Ingen fara, du kan läsa det här och få ännu fler tips och idéer för att piffa upp din middag!

För att inte missa våra framtida inlägg med fler inspirerande recept och matlagningstips, glöm inte att prenumerera på vår blogg. Prenumerationen är helt gratis, och du får alla nya inlägg direkt till din inbox. Så klicka på prenumerationsknappen och bli en del av vår matglada community!

Dela gärna detta inlägg med dina vänner och familj som kanske också vill ta sina middagar till en ny nivå med spännande och smakrika fyllningar. Och glöm inte, varje like och delning hjälper oss att nå ut till fler matälskare som du!

Tack för att du läser, och vi hoppas att du känner dig lika inspirerad som vi gör. Vi ses i nästa inlägg!

//Jonas

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights