Nattligt bakäventyr: Bullar i nattens mörker
En måndag natt med doft av nybakade bullar
Måndag natt. Det är sent, mörkret har lagt sig och världen har blivit tyst. Men i köket pågår ett tyst men magiskt skådespel. Doften av nybakade bullar sprider sig långsamt genom huset, sveper in varje rum och lockar fram minnen av barndomens enkla glädje. Finns det något bättre sätt att avsluta dagen än att fylla hemmet med den oemotståndliga doften av hembakat?
När de varma bullarna tas ur ugnen, känns det som en liten bit av himlen har landat på köksbordet. Att baka bullar en måndagsnatt är inte bara en akt av kärlek och omtanke, det är en rebellisk handling mot vardagens gråa rutiner. Medan världen sover, skapar vi minnen och smaker som kommer att vara med oss för alltid. Det är en stund av ren och skär magi, en stund där allt annat försvinner och bara nuet finns.
Vad gör man en måndag kväll..? Jo, såklart börjar man baka bullar!
Klockan är 22.30, mörkret har sänkt sig över Falköping, och bara jag är vaken. Måndag kväll, en tidpunkt som för många är synonym med soffläge och tidig sänggång. Men inte för mig! Nej, vad gör man egentligen en måndag kväll när lugnet lägger sig och man är den enda vaken i huset? Jo, såklart börjar man baka bullar!
Ingredienser (24 stycken)
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst för söta degar
- 1 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 800 g vetemjöl (ca 1,4 l), varav cirka 1/2 dl till utbaket
Fyllning
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2 msk kanel
Pensling och garnering
- 1 ägg
- Pärlsocker
Steg-för-steg guide
Steg 1: Förberedelserna
Först och främst, sätt på lite skön musik – kanske något brasilianskt för att få upp stämningen. Det är alltid viktigt att ha rätt känsla när man bakar. Sedan plockar jag fram alla ingredienser. Att baka bullar är som att ha ett mini-spa för själen, men med deg istället för lera.
Steg 2: Degblandning
Smält smöret och blanda det med mjölken. Se till att vätskan är fingervarm (ca 37 grader). Smula jästen i en stor bunke och rör ut den med lite av mjölk- och smörblandningen. Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma. Börja arbeta in mjölet, lite i taget, tills degen är smidig och släpper från kanterna.
Steg 3: Jäsning
Täck degen med en bakduk och låt den jäsa i cirka 40 minuter. Under tiden kan man passa på att ta en kopp te, reflektera över livets mysterier eller kanske bara njuta av att huset är tyst.
Steg 4: Kavla och fyll
När degen har jäst klart, kavlar jag ut den till en stor rektangel. Bred på smör, strö över socker och vaniljsocker. Här kommer kreativiteten fram – ska det bli klassiska kanelbullar, vaniljbullar eller kanske en liten twist med choklad?
Steg 5: Rulla och skär
Rulla ihop degen till en lång rulle och skär den i lagom stora bitar. Placera bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
Steg 6: Pensling och bakning
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Sedan skjuts in i ugnen på 225 grader i cirka 8-10 minuter, eller tills de är gyllenbruna och doften av nybakade bullar sprider sig i huset.
Steg 7: Njutning
När bullarna är klara och har svalnat lite är det dags för den bästa delen – att smaka! Finns det något bättre än en nybakad bulle med ett glas kall mjölk? Knappast.
Avslutning
En perfekt måndag kvällsaktivitet! Inte nog med att huset doftar underbart, jag har också en härlig laddning bullar att njuta av. Och vem vet, kanske vaknar frugan till doften och kommer ner för att smaka en bulle eller två. Så nästa gång klockan slår 22.30 på en måndag och du inte kan sova – börja baka bullar!
Gillar du detta inlägg? Dela gärna, kommentera nedan och glöm inte att läsa fler av våra inspirerande inlägg. Prenumerera på bloggen för att inte missa något av de kommande inläggen. Kolla även in Kalender Menyn för att se vilka spännande inlägg som är på gång!
//Jonas
Lämna gärna en kommentar