Snabblagade Bagels i Airfryer: Enkelt recept och spännande historia
Snabblagade Bagels i Airfryer: En resa genom tid och teknik
Hej alla bagel-älskare där ute! Det är jag, er lokala matentusiast från Falköping, som är redo att ta er med på en spännande resa genom bagelns historia och rakt in i framtiden med vår trogna Airfryer. Så spänn fast säkerhetsbältena, för nu ska vi dyka ner i bagelvärlden!
Bagelns fascinerande historia
Innan vi hoppar in i köket, låt oss ta en snabb titt bakåt i tiden. Visste ni att bageln har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talets Polen? Jodå, våra kära runda bröd har verkligen varit med ett tag!
Från Polen till New York
Bageln började sin resa i de judiska samhällena i Polen och spred sig sedan med immigranter till USA. I New York blev den snabbt en favorit, och snart kunde man inte gå en meter på Manhattan utan att snubbla över en bagel-butik.
Bagelns väg till Sverige
Men hur hamnade bageln i vårt avlånga land? Jo, precis som med mycket annat gott, kom den hit med influenser från USA. Och tur är väl det, för vad vore en söndagsbrunch utan en nygräddad bagel?
Varför Airfryer är bagelns bästa vän
Nu när vi har koll på historien, låt oss prata om framtiden – nämligen att göra bagels i Airfryer! Varför? Jo, för att det är:
- Snabbt
- Enkelt
- Ger ett fantastiskt resultat
Plus, det känns lite som magi att se dem svälla upp och bli gyllenbruna på nolltid.
Recept: Snabblagade Bagels i Airfryer
Här kommer receptet ni alla har väntat på! Det är så enkelt att till och med jag, som en gång brände vatten (ja, det är möjligt), kan fixa det.
Ingredienser:
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 2 dl grekisk yoghurt
- 1 ägg (för pensling)
- Everything Krydda*
* Everything-kryddan: Kryddan alla snackar om – och den måste upplevas!
Har du hört talas om Everything-kryddan? Det är den där grymma blandningen som kan användas till typ allt! Från fisk och råbiff till smörgåsar – den här kryddan lyfter vilken rätt som helst.
Vad är det som gör den så speciell då? Jo, ingredienserna. Vi snackar både svarta och vita sesamfrön, rostad lök, vallmofrön, fleur de sel, lök och vitlök. Tillsammans skapar de en nötig och umamifylld smak med perfekt balanserad sälta. Och den rostade löken? Den ger både djup och en härlig fyllighet som får smaklökarna att jubla.
Det bästa av allt? Förutom smaken så har den ett riktigt härligt krisp, som ger extra textur och lyx till vilken rätt du än strösslar den på.
Kryddan finns kanske i din affär men kan beställas HÄR till bra pris
Testa den – du kommer inte ångra dig!
Gör så här:
- Blanda de torra ingredienserna i en skål.
- Rör ner yoghurten och knåda till en smidig deg.
- Dela degen i 4 delar och forma till ringar. Eller använd Bagel stans.
- Använd gärna Lékué Bagelform*
- Pensla med ägg och strö över Everything krydda eller bara sesamfrön och havssalt.
- Lägg i Airfryern och kör på 160°C i 15-18 minuter.
Voilà! Nygräddade bagels snabbare än du hinner säga “cream cheese”!
- Lékué Bagelform
Baka perfekta bagels varje gång med denna fantastiska bagelform från Lékué. Den smarta designen gör så att dina bagels alltid får rätt form. Tack vare att formen är konisk kan du enkelt flytta runt hela formen utan att du bränner dig.
Formen finns att köpa lite här och där, jag köpte mina ( 6-pack ) på Amazon.se Länk HÄR
Tips för perfekta Airfryer-bagels
- Experimentera med olika toppings. Varför inte prova med vallmofrön eller riven ost?
- Låt bagels svalna i några minuter innan du skär i dem. Jag vet, det är svårt att motstå, men dina fingrar kommer tacka dig!
- Dubbla gärna receptet och frys in några för senare. Framtida-du kommer att älska dig för det.
- Bagel stans.
Så där har ni det, mina vänner – bagelns resa från polskt bakverkshus till din Airfryer. Är det inte fantastiskt hur mat kan föra oss samman över tid och rum? Nu vill jag höra från er! Har ni provat att göra bagels i Airfryer? Vilka är era favoritpålägg? Dela med er i kommentarsfältet nedan, och glöm inte att gilla och dela inlägget om ni tyckte det var kul att läsa. Och hej du, missa inte att kika in under Kalender-menyn för att se vilka spännande inlägg som är på gång. Prenumerera gärna på bloggen så att du inte missar nästa kulinariska äventyr. Vem vet, kanske blir det “Hur man gör sushi med gaffeltruck” nästa gång? (Okej, kanske inte, men man vet aldrig med mig!)
Tills nästa gång, håll bageln högt och Airfryern het!
//Jonas
Lämna gärna en kommentar