Tunnbrödsrulle med räksallad: En svensk klassiker med historia

Hej alla matälskare och gatuköksnjutare!
Idag ska vi dyka ner i en av Sveriges mest älskade gatumatsklassiker – tunnbrödsrullen med räksallad.
Den här lilla rullen har en spännande historia och en plats i våra hjärtan (och magar) som få andra snabbmatsrätter kan mäta sig med.


Tunnbrödsrullens födelse – en svensk uppfinning

Tro det eller ej, men tunnbrödsrullen är faktiskt en relativt ny uppfinning i vår matkultur. Den sägs ha sett dagens ljus i mitten av 1960-talet, tack vare en finurlig herre vid namn Elov “Loffe” Bråtfors. Loffe drev ett gatukök i Stuvsta utanför Stockholm, och en dag fick han den briljanta idén att rulla ihop korv, mos och diverse godsaker i ett tunnbröd. Voilà – tunnbrödsrullen var född!

Från Stuvsta till hela Sverige

Loffes uppfinning spred sig som en löpeld genom landet. Snart kunde man hitta tunnbrödsrullar i gatukök från Ystad till Haparanda. Men det var först när någon kom på idén att lägga till räksallad som rullen verkligen nådde sin fulla potential.

Varför älskar vi tunnbrödsrullen?

Det finns flera anledningar till att tunnbrödsrullen har blivit så populär:

  1. Allt-i-ett-måltid: Du får kolhydrater, protein och grönsaker i en enda munsbit.
  2. Perfekt street food: Lätt att äta på språng, utan bestick.
  3. Anpassningsbar: Du kan fylla den med nästan vad som helst.
  4. Svensk comfort food: Det är som en varm kram för magen.

Räksalladen – pricken över i:et

Räksalladen är för många kronan på verket i en tunnbrödsrulle. Den ger en fräsch och lyxig touch till den annars ganska robusta kombinationen av korv och mos. Plus, vem gillar inte räkor?

Gör din egen tunnbrödsrulle med räksallad

Nu när vi vet historien, är det dags att lära sig konsten att göra den perfekta tunnbrödsrullen. Här kommer ett enkelt recept:

Ingredienser:

  • 2 tunnbröd
  • 4 dl potatismos
  • 4 kokta korvar
  • Ketchup och senap
  • Isbergssallad
  • Rostad lök
  • Räkröra (200g räkor, 1 dl majonnäs, 0,5 dl crème fraiche, 2 tsk dijonsenap, 1 msk dill, 1 msk gräslök)

Gör så här:

  1. Blanda ihop räkröran.
  2. Lägg ut tunnbrödet och placera potatismos i mitten.
  3. Lägg på korv, ketchup, senap, sallad och rostad lök.
  4. Toppa med räkröran.
  5. Rulla ihop och njut!

Tips för den perfekta rullen

Erik Videgård, en känd kock som “bejakar sin inre tunnbrödsrulle”, delar med sig av sin vikningsteknik1:

  1. Lägg fyllningen på brödet.
  2. Vik upp den nedre kanten och rulla tajt.
  3. Rotera brödet 45 grader, vik över fyllningen och rulla.

Kom ihåg: “Strutar” är inte godkända som tunnbrödsrullar!

Var hittar man Sveriges bästa tunnbrödsrullar?

Om du inte känner för att laga själv, här är några ställen som sägs servera riktigt bra tunnbrödsrullar:

  • Brogrillen, Bro centrum
  • Nyhetsgrillen, Kungsholmen, Stockholm
  • Sofie’s Grill, Abrahamsberg
  • Grilladd, Huddinge
  • E4 Baren, Solberga, Älvsjö

Har du ett eget favoritställe som serverar riktigt bra tunnbrödsrullar?
Dela med dig av tips här nedan i kommentarerna.

Fira tunnbrödsrullens dag!

Visste du att tunnbrödsrullen har en egen dag? Den 14 maj varje år firas denna svenska klassiker. Så sätt ett kryss i kalendern och planera för en riktigt god rulle!

Avslutande tankar

Tunnbrödsrullen med räksallad är mer än bara mat – det är en bit av vår moderna matkultur.
Från Loffes geniala idé till dagens gourmetvarianter, har denna enkla rulle erövrat våra hjärtan och magar.

Vad tycker du?
Är tunnbrödsrulle med räksallad det bästa som finns, eller föredrar du någon annan variant?

Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan!
Och glöm inte att gilla och dela detta inlägg om du tyckte det var intressant.
Vill du ha fler spännande inlägg om svensk matkultur och gatuköksfavoriter?
Kolla in våra andra blogginlägg och glöm inte att prenumerera på bloggen för att inte missa kommande godbitar.

Kika också in under Kalender-menyn för att se vilka spännande ämnen vi har planerat framöver!

Tack för att du läste, och ha en rullande bra dag!

//Jonas

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights