Griljera julskinka som ett proffs – Enkla tips för perfekt resultat

Ho ho ho, kära vänner!
Julen närmar sig och det är dags att prata om en av de viktigaste aktörerna på julbordet – den griljerade julskinkan!

Låt mig guida er genom konsten att griljera en julskinka som får hela familjen att säga “Oj, vad gott!” med munnen full av mat.


Julskinkans historia – från gris till glans

Julskinkan har varit en central del av det svenska julbordet i generationer. Förr i tiden, när folk hade egna grisar, var julskinkan ett sätt att ta vara på köttet inför vintern. Nu för tiden handlar det mer om tradition och att skapa den där härliga julstämningen. Men oavsett om du är en rutinerad skinkgriljör eller en nybörjare som knappt kan skilja på en skinka och en julklapp, så har jag tipsen som gör din skinka till julens snackis!

Griljeringens konst – mer än bara yta

Ingredienser för en griljering värd att minnas:

  • 1,5 dl senap (gärna en blandning av skånsk och dijon för extra kick)
  • 2 äggulor (separerade med precision av dina skickliga händer)
  • 2 msk honung (för den där lilla sötman som får det att smälla)
  • 4 msk riven pepparrot (för att väcka dina smaklökar)
  • 0,7 dl panko ströbröd (för extra krispighet)
  • 1 julskinka (helst en som inte sprungit för långt)

Steg-för-steg guide till griljerings-guld:

  1. Sätt ugnen på högsta grillvärme. Nu snackar vi hetta!
  2. Blanda senap, honung, äggulor och riven pepparrot i en skål. Rör om som om ditt liv hängde på det.
  3. Placera skinkan i en ugnssäker form. Klappa den ömt och viska “snart blir du vacker”.
  4. Pensla din magiska griljerings-mix över skinkan. Var generös, skinkan har väntat hela året på detta ögonblick.
  5. Strö över panko som om du vore tomten som strör stjärnstoft över världen.
  6. In med härligheten i ugnen! 225grader/C ca 10 – 15 minuter. Håll ett vakande öga – det går snabbt från gyllene till “oj, det blev visst kolgrillat”.
  7. Ta ut skinkan när den fått en fin färg, vanligtvis efter 10-15 minuter. Låt den svalna lite, sen är det dags att skära upp den med en vass kniv och njuta!

Tips för en griljering utöver det vanliga

  • Experimentera med olika senapssorter för att hitta din favoritkombo.
  • Prova att tillsätta lite cognac eller whisky i griljeringen för en extra festlig touch.
  • Glöm inte att dekorera! Några nejlikor instuckna i ett fint mönster gör susen.

Avslutande ord och uppmaning till engagemang

Så där ja, mina kära julälskare!
Nu är ni redo att griljera en julskinka som får grannarna att sniffa avundsjukt genom fönstret.
Kom ihåg, det handlar inte bara om maten – det handlar om att skapa minnen och traditioner.

Gillade ni detta inlägg? Visa lite kärlek genom att gilla, dela och kommentera!
Har ni några egna griljerings-hemligheter? Dela med er i kommentarsfältet nedan.
Och missa inte att kolla in våra andra julinspirerade inlägg – det finns mer godis där det kom ifrån!

Prenumerera på bloggen för att inte missa kommande festliga tips och tricks.
Och psst! Kika in under Kalender-menyn för att se vad vi har planerat framöver.
Det kommer bli en jul att minnas!

God Jul och lycka till med griljeringen! //Jonas

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights