Plankstekens hemligheter: En kulinarisk tidsresa

Visst är det så att livet ofta snurrar på i ett alldeles för högt tempo, och när det kommer till matlagning är det ju inte alltid man har tid (eller ork, för den delen) att förvandlas till en mästerkock. Därför är det ju rena rama drömmen när man kan servera upp ett härligt köttmåltid utan att behöva tillbringa halva dagen som gisslan i köket. Hemligheten? Jo, det är de där två fantastiska såserna som är så där lagom lätta att trolla fram. De är inte bara goda utan också snabba att svänga ihop, vilket betyder mer tid för avslappning eller kanske en extra runda med metalldetektorn i trädgården.

Och du, om tiden verkligen tryter eller om du helt enkelt känner för att kapa ännu mer av köksbestyren, så finns det alltid det där fiffiga alternativet – att köpa såserna färdiga. Visst, det är kanske inte samma sak som hemmagjort, men ibland är det precis vad som behövs för att få till en smidig och njutbar måltid utan större förberedelser. Så, oavsett om du är en aspirerande köksmästare eller bara ute efter att få till en god middag utan större krångel, så är dessa såser din räddning. Let’s keep it simple och njut av varje tugga, utan att köket ser ut som ett slagfält efteråt!

Har ni någonsin undrat varför planksteken, detta underbart saftiga stycke kött serverat på en träplanka,
har en sådan speciell plats i våra hjärtan (och magar)?
Följ med på en humoristisk och smakrik resa genom plankstekens fascinerande historia
och upptäck varför denna rätt inte bara överlevt, utan blomstrat genom åren.

Ända sedan människan upptäckte elden har vi haft en brinnande passion för att grilla. Men det var inte förrän någon kom på idén att lägga ett köttstycke på en träplanka som planksteken föddes. Denna kulinariska innovation har sina rötter i början av 1900-talet, och enligt legenden var det en slump som ledde till dess skapelse. En kock, pressad av tiden och utan rena tallrikar, grep en träplanka ur vedlagret, grillade köttet på den, och serverade. Voilà, en stjärna var född!

Från dess blygsamma början har planksteken seglat upp som en älskad klassiker på restauranger och middagsbord över hela världen. Men vad är det som gör planksteken så speciell? Kanske är det sättet som träplankans subtila rökighet smeker köttet till perfektion, eller den rustika charmen av att äta direkt från trä. Eller kanske är det bara för att det är så förbaskat gott!

Plankstekens popularitet kan också härledas till dess mångsidighet. Oavsett om du är team biff, kyckling, eller fisk, finns det en plankstek för dig. Och låt oss inte glömma de oändliga möjligheterna till tillbehör – gräddig potatismos, krispiga grönsaker, eller varför inte en smakrik béarnaisesås? Möjligheterna är lika oändliga som din fantasi.

Så, varför älskar vi planksteken? Kanske för att den påminner oss om enklare tider, av hemlagade måltider och värmen från ett kök fullt av kärlek. Eller kanske för att det, i en värld som ständigt förändras, är tröstande att veta att vissa saker, som en god plankstek, förblir oförändrade.

Planksteken är mer än bara en rätt; det är en tradition, en kärleksförklaring till matlagningens konst. Så nästa gång du sätter tänderna i den saftiga, rökiga perfektionen som är en plankstek, kom ihåg att du inte bara äter en måltid – du deltar i ett stycke kulinarisk historia. Och vem vet? Kanske blir du inspirerad att skapa din egen legend – en plankstek som får eftervärlden att minnas dig.

Recept

Ingredienser

4personer

  • 4 skivorhängmörad biff- (à 150 g)
  • 400 gkörsbärstomater- gärna olika färger
  • 1 mskolivolja- + 2 msk
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 2 msksmör
  • 2vitlöksklyftor
  • 150 gharicots verts
  • 4 skivorbacon

Rödvinssås

  • 2 dlrött vin
  • 3 mskbalsamvinäger
  • 2 mskkonc kalvfond
  • 2 mskrårörsocker
  • 2 msksmör
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 0,5 mskmajsstärkelse (Maizena)

Bearnaisesås

  • 1schalottenlök
  • 1 krukadragon- eller 1 tsk torkad dragon
  • 3äggulor
  • 1,5 mskschalottenlöksvinäger- eller vitvinsvinäger
  • 175 gsmör
  • 2 krmsalt
  • 1 krmnymald vitpeppar

Duchesse

  • 1 kgpotatis- mjölig sort
  • 3äggulor
  • 75 gsmör
  • 0,5 dlvispgrädde- eller mjölk
  • 1 tsksalt
  • 1 krmnymald vitpeppar- eller svartpeppar

Garnering

  • timjan
  • oxalis- eventuellt

Gör så här

  1.  Rödvinssås: Blanda vin, vinäger, fond och socker i en kastrull. Låt sjuda i ca 5 min. Vispa ner smör och krydda med salt och peppar. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten.
  2.  Bearnaisesås: Skala och finhacka löken. Repa och finhacka dragonen. Lägg äggulor och vinäger i en hög mixerskål. Smält smöret i en kastrull. Häll smöret i en tunn stråle i skålen under mixning med stavmixer, ta inte med den vita bottensatsen. Rör i lök och dragon. Krydda med salt och peppar.
  3.  Duchessepotatis: Sätt ugnen på 225°. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  4.  Låt potatisen rinna av och pressa den genom en potatispress. Tillsätt äggulor, smör, grädde, salt och peppar och vispa slätt. Lägg moset i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa moset på plankorna. Blanda tomaterna med 1 msk olja och lägg dem på plankorna.
  5.  Gratinera mos och tomater i övre delen av ugnen i 15–20 min tills moset fått fin färg.
  6.  Krydda köttet med salt och peppar. Stek det i en het stekpanna i 2 msk olja i ca 2 min på varje sida. Tillsätt smör och krossade vitlöksklyftor efter halva tiden. Häll lite av smöret över köttet -under stekningen. Ta upp och låt köttet vila i ca 5 min.
  7.  Ansa och koka bönorna i saltat vatten i ca 3 min. Kyl dem i kallt vatten och låt dem rinna av. Lägg bönorna i 4 högar och snurra en baconskiva kring varje knippa. Stek knytena i en stekpanna tills baconet fått fin färg.
  8.  Ta plankorna ur ugnen. Skär köttet i skivor. Lägg kött och haricots verts på plankorna. Servera med bearnaise och rödvinssås. Garnera med timjan och eventuellt oxalis.

Glöm inte Gilla & Dela, skriv gärna en kommentar.
// Jonas

Missa inte något inlägg!

Helt GRATIS

I denna blogg kommer jag skriva om händelser som dyker upp i mitt liv som Bloggare, Detektorist kursledare och frilansfotograf. Tips och trix i köket en hel del recept till Airfryer. Är 55 år återhämtar mig efter en Stroke, och lever med Hjärntrötthet.

Lämna gärna en kommentar

Upptäck mer från TJA Media

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Verifierad av MonsterInsights